Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

5 лип. 2024 11:53

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

242

0

Вибори у Британії: хто буде новим прем’єром

Вибори у Британії: хто буде новим прем’єром

Ріші Сунак вже визнав свою поразку.


Вибори у Британії: хто буде новим прем’єром

Консервативна партія британського прем'єра Ріші Сунака програла на парламентських виборах у Британії. Політик визнав свою поразку.

Як писало Sky News, станом на 6 ранку 5 липня, офіційний підрахунок результатів за округами підтверджував, що лейбористи отримують 390 місць – це перевищує мінімальну більшість у 326 мандатів.

Після оголошення результатів за своїм округом, де він переміг, Ріші Сунак виступив з короткою заявою. Він заявив, що лейбористська партія виграла загальні вибори, після цього зателефонував лідеру партії Кейру Стармеру, щоб привітати його з перемогою.

«Тепер я поїду до Лондона, де розповім більше про сьогоднішній результат, перш ніж залишити посаду прем’єр-міністра, якій я віддав усе, що міг», – зазначив Сунак.

Він додав, що сьогодні влада перейде з рук в руки «мирним і впорядкованим шляхом з доброї волі усіх сторін».

«Сьогодні ввечері британський народ виніс вердикт… і я беру на себе відповідальність за втрату», – додав Сунак.

Лідер лейбористів Кейр Стармер вже сьогодні, після аудієнції в короля Чарльза ІІІ, стане наступним прем'єр -міністром країни. Коментуючи свою перемогу на виборах, він заявив, що країна проголосувала за зміни і настав час для його партії їх втілити.

«Сьогодні ввечері люди тут і по всій країні висловилися, і вони готові до змін. Я не обіцяю, що буде легко, але навіть коли буде важко, а важко буде, пам’ятайте сьогодні і завжди, заради чого все це робиться», – заявив Стармер.

Тим часом, президент України Володимир Зеленський уже привітав Кіра Стармера та Лейбористську партію Великої Британії з переконливою перемогою на виборах.

«Ми продовжимо захищати і просувати наші спільні цінності – життя, свободу та міжнародний порядок, заснований на правилах», – зауважив президент.

Зеленський побажав новому уряду Британії всіляких успіхів як у внутрішніх справах, так і у зміцненні лідерства Великої Британії на світовій арені.

«З нетерпінням чекаю на тісну спільну роботу над посиленням українсько-британського партнерства та відновленням міжнародного миру й безпеки», – зазначив Зеленський.

Він подякував Ріші Сунаку, який піде у відставку за незмінну підтримку від уряду Великої Британії під його керівництвом.

«Танки Challenger, ракети Storm Shadow, тренування наших пілотів на F-16 і перша двостороння безпекова угода – це лише деякі з наших спільних досягнень, які Україна ніколи не забуде. Дякую, Ріші», – зазначив президент.