Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

28 серп. 2024 16:43

Останнє оновлення  
28 серп. 2024 16:43
Lifestyle
0

340

0

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям?

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям?

2024 рік видався «багатим» на виверження вулканів. Особливо дісталося Ісландії, де вулкан Сундхнукур вивергає розпечену лаву вже вшосте з початку року! Неспокійно через вулканічну діяльність й в Італії. Здавалося б, українцям нема чого переживати, бо ці країни далеко. Втім, навіть на наших теренах також є вулкани. Не знали? Україна.info вирішила зібрати все цікаве про українські і світові вулкани, та з’ясувати – де подорожувати найнебезпечніше.


Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям?

Що таке вулкани та чому вони утворюються

Вулкан – це геологічне утворення, що виникає над каналами та тріщинами у земній корі, по яких назовні виходять водяна пара, гарячі гази, уламки гірських порід, лава та попіл.

Вулкани утворюються через постійний рух тектонічних плит планети. Коли ці плити зіштовхуються та розходяться, земна кора тріскається, утворюються провали. Таким чином магма через тріщини виходить на поверхню.

Скільки вулканів у світі? Всього на планеті існує понад 1300 діючих вулканів. Вони поділяються на діючі вулкани (активні), потенційно діючі, умовно згаслі та згаслі. Один з найбільших згаслих вулканів на землі – Єллоустонський. Останнє його виверження відбулось близько 600 тисяч років тому.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям?

Зазвичай, вулкани бувають конусної форми з лійкоподібним заглибленням на вершині – кратером. Від складу продуктів, які виходять на поверхню під час виверження, розрізняють конусні, куполоподібні, щитові та масивні вулкани.

Як відбувається виверження вулкану?

Щороку на планеті відбувається близько 50 вулканічних вивержень. Причиною, чому вивергаються вулкани, є тиск газів у магмі. Оскільки вулкани виникають здебільшого там, де є тектонічна активність та досить слабка земна кора, це зокрема, в гористій місцевості або на острівних дугах, відповідно там є й більший тиск газів магми. До речі, виверження це не завжди швидкий процес. Іноді воно може тривати всього декілька годин, а іноді триває протягом багатьох років.

Зазначимо, що виверження вулкану може сильно вплинути на погоду у визначеній місцевості. До прикладу, якщо під час вибухових вивержень був викид попелу на велику висоту в атмосферу.

В яких країнах є вулкани?

Єдиний на території України активний вулкан знаходиться в селі Старуня, Богородчанського району Івано-Франківської області. Це грязьовий вулкан, з якого час від часу відбувається викид. До речі, всього в нашій країні є близько пів сотні грязьових вулканів, та більшість із них розташовані на Керченському півострові, який є нині окупованим російськими військами.

Старунський вулкан на Франківщині вважається одним з найменших в Європі, діаметр його жерла всього 30 сантиметрів. Зараз на верші пагорба періодично можна побачити викид глини, нафти та газів. Появу вулкану тут пов’язують з розробкою нафтових родовищ в минулому та землетрусом, що стався в Румунії ще за радянських часів. 

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 2

В цілому Європа більш щедра на вулкани. Найбільшим на континенті вважається Етна – це активний стратовулкан на острові Сицилія в Італії. Висота одного з найвідоміших вулканів світу сьогодні - 3350 метрів. Площа Етни займає 1250 квадратних кілометрів. Цього літа він вже встиг додати проблем мешканцям країни, адже через його виверження закрився аеропорт в сицилійському місті Катанія.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 3

Етна має багато вулканічних кратерів і загалом раз на три місяці з одного з них відбувається виверження лави. При цьому раз на століття, через виверження страждають деякі селища, адже схили вулкану густозаселені.

Там же на Сицилії є й вулканічний острів з діючим маленьким вулканом – Стромболі. Його висота трохи більша 900 метрів. Періодично він скидає лаву в море та дошкуляє викидами попелу мешканцям розташованих неподалік міст.

На півдні Італії неподалік міста Неаполь є активний стратовулкан Везувій, висотою 1277 метрів, з величезним кратером – діаметром близько 750 метрів. На сьогодні відомо про майже 100 серйозних вивержень цього вулкану.

Історики також нагадують, що через виверження Везувію у 79 році н.е. були повністю знищені римські міста Помпея, Геркуланум та Стабія. В 1960 році археологи знайшли скелет молодої людини, яка загинула через виверження Везувію. Мозок людини перетворився на чорний уламок блискучого скла.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 4

Зараз в нижній частині Везувію знаходяться фруктові сади, соснові гаї та виноградники, адже ґрунт біля вулкану надзвичайно родючий.  Везувій – один з найбільш відомих вулканів планети.

Також вулкани є в Африці, Північній та Південній Америці, Антарктиді, Австралії та в Азії.

Найвищі вулкани планети

Найбільші за висотою вулкани світу розташовані на кордоні Аргентини та Чилі. П’ятірка велетнів виглядає так.

Вулкан Охос-дель-Саладо знаходиться в Південній Америці на кордоні Чилі та Аргентини, це найвищий вулкан світу. Його висота 6893 метри. Це друга за висотою гора Західної півкулі. Зараз найвищий вулкан світу спить, втім в 90-х були зафіксовані поодинокі викиди тепла. Тому сказати, що найвищий діючий вулкан планети на сьогодні є повністю безпечним, не можна.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 5

Другий за висотою вулкан Монте-Піссіс розташований в Аргентині та має 6793 метрів. На щастя, це згаслий стратовулкан.

Вулканічний масив, висотою 6748 метрів, знаходиться на кордоні Аргентини та Чилі та носить назву – Невадо-Трес-Крусес.

Другий за висотою активний вулкан на кордоні Аргентини та Чилі – Юяйяко або Льюльяйльяко. Його висота – 6739 метрів. Його вершина вкрита снігами і зараз він знаходиться в дрімаючій стадії.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 6

Закриває список найвищих з 6660 метрами  – вулканічний масив Вальтер-Пенк або Касадеро  в Аргентині.

ТОП-10: Найнебезпечніші вулкани світу

В червні 2024 року на Гаваях почав виверження найактивніший вулкан світу - Кілауеа. Активний щитовий вулкан наймолодший наземний вулкан на Гавайських островах, його висота 1247 метрів. Варто зазначити, що цей вулкан не дивлячись на свою небезпечність, є дуже популярним у світі, тому його часто відвідують туристи. Через це, біля вершини вулкану навіть збудували музей, присвячений вулканам островів.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 7

Вулкан Кракатау – один з найвідоміших вулканів світу, розташований в Індонезії. Відомість цьому вулкану принесло потужне виверження, яке сталося у 1883 році. Тоді загинуло понад 36 тисяч людей. Звук, який відбувся внаслідок виверження, розривав барабанні перетинки людей на відстані 64 км.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 8

Втім, відносно недавня катастрофа, пов’язана з надпотужним виверженням вулкану, сталася у 2022 році. Тоді відбулось виверження у Тихому океані вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай. Подія спричинила хвилю 90 метрів у висоту та 12 кілометрів в довжину. Цунамі тоді зафіксували навіть у Середземному морі. А над самим вулканом спалахували блискавки – по 2 тисячі блискавок на 60 секунд. До речі, потік підводного сміття тоді не тільки зруйнував 200 кілометрів телекомунікаційного кабелю, що розташований за 15 км від вулкану, а й порушив клімат Землі на багато років вперед. Стовп попелу від виверження досяг стратосфери та піднявся на висоту 58 кілометрів. Це виверження вважається найпотужнішим в ХХІ столітті.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 9

На Малих Антильських островах є активний вулкан Мон-Пеле. На початку 1900 років через його виверження було повністю знищено місто Сен-П'єр, тоді загинули 28 тисяч людей.

Паруючий Пагорб або Попокатепетль в Мексиці й досі проявляє високу активність, тому місцеві постійно чекають, коли відбудеться нове виверження.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 10

Активним та небезпечним діючим вулканом залишається - Августин на Алясці. На початку 90-х років він повністю знищив селище, що розташовувалося на його схилі.

Один з найактивніших вулканів світу - стратовулкан Сент-Хеленс, розміщується в США. Останнє масштабне виверження, що відбулось у 1980 році, забрало життя понад пів сотні людей.

Вулкан Уайт-Айленд у Новій Зеландії. В серпні 2024 року почав нове слабке виверження. Через великий шлейф попелу місцева влада скасувала деякі авіарейси, а людей попередили про те, що виверження може тривати досить довго, тому потрібно потурбуватися про захист органів дихання та очей.

Найвищий вулкан Африки, оспіваний в піснях та згаданий у тисячах книг – Кіліманджаро. В останнє виверження тут фіксували близько 200 років тому, та вважається, що вулкан весь цей час готується до нового.

Священний символ Японії, точно відомий всім у світі – Фудзіяма. Останній раз виверження тут було 300 років тому але й досі існує невеликий повторний ризик.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 11

Цікаві факти про вулкани

  • Найбільшим діючим вулканом Сонячної системи є Олімп на Марсі. Його висота 21,2 км, а діаметр - 600 км.
  • Вулкани можуть утворювати різні види вулканічного скла.
  • Мауна-Лоа на Гаваях – найбільший за об’ємом вулкан планети. Його висота над рівнем моря 4170 метрів, а основа, що розташована на дні океану, на глибині займає 5 тисяч метрів.
  • Лава, яка викидається з вулканів, утворює нову родючу землю.
  • Вулкани прискорюють еволюцію. Вулканічна активність змінює клімат та змушує тварин та людей пристосовуватися та еволюціонувати.

Всі вулкани світу: чи загрожують діючі вулкани українцям? - фото 12