Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 28 вересня
+19
$   41.17
  45.95

18 верес. 2024 18:58

Останнє оновлення  
18 верес. 2024 18:58
Lifestyle
0

410

0

Все про хрещення дитини: обряди, молитви та прикмети

Все про хрещення дитини: обряди, молитви та прикмети

Хрещення – це можливість отримати захист від Бога для всіх християн. Більшість віруючих батьків вважають, що ця процедура є обов’язковою для їх дітей. Тому пропонуємо розібратися, для чого насправді потрібно хрещення дитини, як підготуватися до таїнства хрещення і що слід знати хрещеним батькам.


Все про хрещення дитини: обряди, молитви та прикмети

З релігійної літератури відомо, що тільки хрещена людина може долучитися до всіх Таїнств Церкви, позбутися «первородного гріха» та отримати надійну «броню» від нечистої сили. В народі вважають, хрещений малюк стає більш захищеним від «злих очей» та менше хворіє, адже в період таїнства отримує свого особистого янгола-охоронця. Також дитина отримує ще одних батьків – хрещених, які у випадку, якщо рідні малюка загинуть, зможуть прийняти дитя в свою родину.

Зазначимо, що достеменно невідомо, чи дійсно хрещення вберігає дитину від бід, та більшість батьків впевнені - саме процес хрещення допоміг дитині побороти різноманітні захворювання та подолати життєві труднощі в родині. Тому до таїнства завжди відносяться дуже відповідально та намагаються похрестити дитину якомога раніше.

Обряд хрещення: що відбувається під час таїнства

Під час хрещення дитину тричі занурюють в освячену воду та закликають Бога, Отця і Сина та Святого Духа. Вважається, що вода очищає дитину від гріхів та дає надію на вічне життя з Богом. Після триразового занурення дитину вдягають у крижму та надівають хрестик. Потім відбувається процес Миропомазання, хода навколо купелі та читання Євангелія.

Цікаво, що процес хрещення в релігійних напрямках дещо відрізняється. До прикладу, якщо православні занурюють тричі дитину в купель з теплою освяченою водою, то католики тричі обливають водою дитину, тим часом протестанти тричі окроплюють, а баптисти та адвентисти - хрестять вірян виключно у природних водоймах.

Коли хрестити дитину

Найоптимальніший час для хрещення дитини вважається - після 40 днів від її народження.

З релігійних переконань, жінка, яка народила дитя, має пройти період очищення, до 40 днів вона вважається «нечистою».

З медичної точки зору, новонароджена дитина може злегка підхопити будь-які інфекції поза межами дому, тому варто дати малюку набути більш стійкого імунітету до оточуючого світу.

Втім, церква не забороняє, а навіть радить хрестити дитину до 40-денного терміну у разі, якщо малюк тяжко хворіє. Таким чином вважається, що раннє долучення до церкви, допоможе маляті отримати Божу опіку та допомогу.

Все про хрещення дитини: обряди, молитви та прикмети

Хрещення дитини: що потрібно знати хрещеним батькам

Перед тим, як з’ясувати, що потрібно знати хрещеним батькам, слід пам’ятати, хто точно не повинен претендувати на цю роль. До прикладу, люди, які вже знаходяться у шлюбі або планують, не можуть стати хрещеним батьком та хрещеною матір’ю. Також, хрещеними не можуть бути безпосередньо батьки дитини, а також нехрещені особи, атеїсти, неповнолітні, люди з психічними порушеннями та віруючі інших релігійних течій.

Перед хрещенням, хресний та хресна обов’язково повинні сповідатися та очистити свою совість та думки від негативу.

Також, варто дізнатися, що дарують хресні батьки на хрестини. Традиційно хрещений батько – купує хрестик для маляти, який надягають на дитину по завершенні таїнства, а хрещена дарує – сорочку для малюка, чепчик та крижму – білу пелюшку. Зверніть увагу, крижма – це дуже особлива річ в житті людини.

Що ж робити з крижмою після хрещення? Біла крижма – символ чистоти, безгрішності та запорука щасливого майбутнього життя дитини. Крижму потрібно зберігати все життя християнина. У разі, якщо людина захворіє, їй потрібно вкритися крижмою, тоді хвороба скоріше відступить.

Все про хрещення дитини: обряди, молитви та прикмети - фото 2

Які молитви треба знати на хрестини

Під час особливого таїнства хрещення священнослужитель допомагає хресним батькам промовляти необхідні молитви. Та зазвичай, варто знати найбільш відомі - «Отче Наш» та «Вірую».

  • Молитва для хрещених батьків «Символ віри» (Вірую)

Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця наpoдився перше всіх віків; Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Заради нас, людей, і нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.

І був poзп’ятий за нас за Понтія Пилата, і стpaждав і був поxoваний. І воскрес на третій день, як було написано. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі сyдити живих і мepтвих, Його ж царству не буде кінця. І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.

В єдину, святу, соборну і апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мepтвих, і життя будучого віку. Амінь.

  • Молитва хрещеного батька

Господи Ісусе Христе, Сину Божий.

Назви мене хрещеним батьком раба твого (раби твоєї) (називаєте ім’я хрещениці чи хрещеника).

Допоможи нaгoму чаду в духовному становленні і не випробовуй віру його важкими випробуваннями.

Свято вірю в твою силу і зобов’язуюсь дотримуватися всі канони святого православ’я.

Хай буде воля твоя.

Амінь.

  • Молитва хрещеної матері

Господи Ісусе Христе, Сину Божий.

З вірою в душі молю тебе за здоров’я хрещеника (хрещениці).

Назви мене хрещеною матір’ю і благослови на допомогу чаду у важкі дні.

Hе прогнівайся коли ослабне віра і пошли ангела-охоронця на спасіння моє.

Хай буде воля твоя.

Амінь.

Що потрібно для хрещення дитини

Все про хрещення дитини: обряди, молитви та прикмети - фото 3

Для того, щоб похрестити дитину, для початку потрібно заздалегідь обрати храм, домовитися про таїнство зі священиком та підготувати усі необхідні для обряду речі:

  • натільний хрестик, що буде добре підходити дитині по розміру;
  • сорочку\сукню;
  • чепчик;
  • крижму;
  • мішечок для зберігання пасми волосся, яке обрізають під час хрещення всім, незалежно від віку.

Прикмети на хрестини

В день хрещення дитини в народі традиційно звертають увагу на найменші дрібниці. Вважається, якщо в цей день сонячна погода - дитину чекає гарна доля. Також сприятливим вважається, якщо після хрестин йде дощ – «Бог омив душу дитини».

  • В день хрестин не можна сваритися.
  • Не можна вдягати чорний одяг.
  • Вдягати на себе чужий хрестик або міряти його.
  • Не можна хрестити дитину, якщо перед цим обрядом в церкві було відспівування небіжчика.
  • Вагітна жінка не може стати хрещеною матір’ю.
  • Не можна витирати воду з лиця дитини після хрещення, вона має висохнути у природній спосіб.
  • Біля хрестильні не можна подавати милостиню.
  • Після таїнства потрібно одразу їхати додому, щоб «янгол-охоронець дізнався дорогу додому».

Також особливо релігійні люди вважають, що в день хрестин слід звернути увагу на те, як поводить себе дитина. Вважається, якщо дитина більш спокійна – її життя буде сповнене радості та спокою, якщо дитина вередує – може свідчити про значні іспити долі в майбутньому.