Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+7
$   39.3
  42.31

22 квіт. 2024 15:19

Останнє оновлення  
22 квіт. 2024 15:29
Здоров'я
0

662

0

Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі?

Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі?

Вітрянкою можуть інфікуватися як діти, так і дорослі.


Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі?

В Україні фіксують збільшення захворюваності на вітрянку. Вітряна віспа може бути як у дітей, так і в дорослих. Особливо небезпечна вітрянка при вагітності. Характерний висип при вітрянці (везикули) дозволяє лікарям одразу ж встановити діагноз без додаткових аналізів.

Україна.info дізнавалася, чи можна захворіти вітрянкою вдруге.

Що таке вітрянка?

Вітрянкою називають гостре вірусне захворювання, що має високу інфекційність. Найчастіше її виявляють у дітей. Недуга проявляється висипом на шкірі та слизових оболонках, фіксується помірна інтоксикація організму.

Вітрянка вважається однією із найпоширеніших інфекцій на всіх материках. Щоправда, «перевершує» її грип та різні ГРВІ. Центр громадського здоров’я МОЗ інформує, що кожного року в Україні реєструють від ста тисяч до двохсот тисяч випадків.

Ознаки вітрянки

  • Інкубаційний період вітрянки становить 11-21 день. Найчастіше фіксують середній показник – 14 днів.
  • Поганий апетит
  • Підвищення температури тіла
  • Висип на слизових оболонках і на поверхні тіла
  • Хворобливі відчуття
  • Висипка викликає дискомфорт і свербіж

Як починається вітрянка?

Перші прищики від вітрянки можуть з’явитися до того, як підніметься температура тіла. Згідно спостережень, найбільша кількість концентрується на обличчі, у волоссі на шкірі голови. Менша кількість – на кінцівках й тулубі. Рідко - на ступнях і долонях.

Плями і папули швидко перетворюються на пухирці – так виглядає вітрянка на початковій стадії. Не всі «крапочки» перетворюють у везикули. Деякі з них розсмоктуються. Везикули – це так звані прищики круглої або овальної форми, різного розміру, що мають пружну стінку і прозорий вміст.

Через один-три дні вони підсихають. На їх місцях можна побачити кірочки білого кольору, що почнуть відпадати через один-три тижні. Не всі прищики одночасно проходять стадії «перетворення».

Як тільки елементи висипу починають підсихати, відбувається зниження температури тіла, загальний стан хворого покращується.

Як правило, для вітрянки характерний легкий перебіг. Фіксують також такі ускладнення як пневмонія і менінгоенцефаліт, проте рідко.

Пізнім рецидивом вітрянки може стати оперізуючий лишай, оскільки збудник інфекції здатен зберігатися в організмі роками.

Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі?

Наслідки вітрянки

Вітрянка у дорослих проходить важче, ніж у дітей. Проте ускладнення можливі у всіх інфікованих.

  • Зaпaлення верхніх дихaльних шляхів — лaринготрaхеобронхіт, пневмонія;
  • Урaження нервової системи — енцефaліт, менінгоенцефaліт, мієліт, пaрaліч лицьового нервa;
  • Бaктеріaльні усклaднення — бульознa стрептодермія, флегмонa, aбсцес, імпетиго, лімфaденіт, стомaтит, кон’юнктивіт, керaтит, сепсис;
  • Розлaди внутрішніх оргaнів.
  • Енцифаліт фіксують 1 раз на 4000 випадків.

Лікування вітрянки

Під час нездужання хворий має зберігати постільний режим, не відвідувати людні місця, щоб не заразити інших та не підхопити вторинну інфекцію. Якщо є висипи у роті, потрібно його полоскати. При високій температурі та поганому самопочутті використовують жарознижуючі ліки. Можливе призначення антибіотиків при важкому перебігові вітряної віспи.

Коли хворий одужав, медики радять приділити відновленню організму ще 10-14 днів, цей період часу залишатися вдома. Вітрянка, як будь-яка інфекція, знижує імунну систему, що робить її вразливою для різних бактеріальних хвороб.

Буде правильним лікувати вітрянку в домашніх умовах, якщо немає показань для госпіталізації.

Чим мастити вітрянку?

Раніше було прийнято мастити пухирці зеленкою, проте сьогодні фахівці вважають, що це може тільки нашкодити. До того ж, у дитини виникає дискомфорт через зовнішній вигляд.

Вітряну віспу часто супроводжує свербіж. Щоб не виникало бажання розчухати прищики (це може призвести до рубців), варто використовувати антигістамінні препарати.

Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 2

Вакцина від вітрянки

Вакцинація від вітрянки не входить до Національного календаря щеплень. Проте в Україні як дорослі, так і діти можуть зробити її за власні кошти.

Рекомендовано використовувати вакцину «Варілрикс».

Вaкцинaція дітей проти вітряної віспи є в кaлендaрях щеплень Німеччини, Ітaлії, Іспaнії, Фрaнції, Японії, крaїн Південної Aмерики, Кaнaди, Aвстрaлії, Південної Кореї, Тaйвaню тa інших крaїн Тихоокеaнського регіону.

Вітрянка у вагітних

У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють, якщо вітряну віспу виявили у жінки зa 0-5 днів до пологів aбо у проміжку двох днів після них, то існує великий ризик інфікувaння плоду aбо новонaродженого.

Згідно статистикти, біля 17% тaких новонaроджених клінічно інфіковaні, це може спричинити летальний випадок.

«Тому усі новонaроджені, які мaють ризик зaхворіти, повинні отримaти імуноглобулін Zoster тa профілaктику aцикловіром. Якщо у новонaродженого з'являються симптоми, aцикловір вводять у терaпевтичній дозі внутрішньовенно», - наголошують у МОЗ.

Чи можна захворіти вітрянкою вдруге?

Вітряну віспу називають дитячою хворобою. Однак інфікуватися можуть також і дорослі, які не перехворіли раніше та не отримали відповідного щеплення.

Експерти зазначають, що імунітет від вітрянки формується на все життя.

Однак те, що інфекція надає досить стійкий імунітет, не дає 100-відсоткової гарантії, що людина не захворіє вдруге. Спричинити повторне зараження може мутація вірусу або зменшення рівня кількості антитіл.

Як правило, при повторному зараження вітрянка має легку форму.

Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 3Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 4Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 5Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 6Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 7Вітрянка: як лікувати, чим мастити та чи можна захворіти двічі? - фото 8