Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

13 січ. 2024 15:04

Останнє оновлення  
13 січ. 2024 15:04
Технології та наука
0

1202

0

Відбитки пальців людей не унікальні. Є нове дослідження

Відбитки пальців людей не унікальні. Є нове дослідження

Система на основі штучного інтелекту виявила, що відбитки різних пальців однієї людини дуже схожі між собою


Вчені встановили, що всі відбитки пальців людини насправді не є унікальними. Вони переконані: це відкриття може покращити розслідування кримінальних справ.

Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, спростовують загальноприйняте розуміння природи відбитків пальців, відповідно до якого двох однакових малюнків не існує, пише CNN.

У ході дослідження, яке очолив професор Колумбійського університету Гейбу Го, команда застосувала глибоку контрастну мережу. Цю модель штучного інтелекту зазвичай використовують для розпізнавання облич. 

Дослідники перевірили своє припущення за допомогою урядової бази даних США, яка містить 60 тисяч відбитків пальців. Деякі з них належали одній людині (але з різних пальців), а інші – різним людям.

Система на основі штучного інтелекту виявила, що відбитки різних пальців однієї людини дуже схожі між собою. Тому вона змогла визначити, які з відбитків належали одній людині, а які – ні. При цьому точність визначення сягала 77%. Це спростовує думку, відповідно до якої кожен відбиток пальця є "унікальним".

Протягом сотень років судово-медичного аналізу люди використовували різні розгалуження та кінцеві точки на ребрах відбитків пальців як традиційні маркери для їхньої ідентифікації. 

"Вони чудово підходять для зіставлення відбитків, але ненадійні для пошуку кореляції між пальцями однієї людини", – каже професор Го. 

Автори дослідження стверджують, що для того, аби цю систему можна було використовувати в реальній криміналістиці, потрібна більш ретельна її перевірка шляхом аналізу ширшої бази даних відбитків пальців.

Однак Го впевнений: це відкриття може покращити кримінальні розслідування.

"Воно може допомогти створити нові підказки для незавершених справ, де відбитки пальців, залишені на місці злочину, належать іншим людям. Це не тільки допоможе спіймати більше злочинців, а також дозволить невинним людям уникнути непотрібних розслідувань. Я вважаю, це стане перемогою для суспільства", – зазначає професор.

За його словами, важливість дослідження виходить за рамки лише відбитків пальців.

"Це стосується не лише криміналістики, а й штучного інтелекту. Люди дивляться на відбитки пальців з тих пір, як ми існуємо, але ніхто ніколи не помічав цієї подібності, поки наш штучний інтелект не проаналізував це. 

Я думаю, що це дослідження – лише перша кісточка доміно у величезній послідовності. Далі ми побачимо, як люди використовують штучний інтелект для виявлення речей, які буквально ховалися на видноті, прямо перед нашими очима", – резюмував Го.

12 січ. 2024 12:07

Останнє оновлення  
15 січ. 2024 09:48
Здоров'я
0

694

0
Що буде з організмом, якщо різко кинути курити?

130 000 українців помирають протягом року через хвороби, спричинені курінням.


Що буде з організмом, якщо різко кинути курити?

Хочете кинути курити, але не знаєте, як це зробити? Часто ця місія здається нереальною для тих, хто знає лише про плюси куріння. Нікотинова залежність шкодить здоров’ю. Здається, всі знають про негативні наслідки від куріння, та відмовитися від шкідливої звички виходить не так легко.

Поради, як кинути курити?

  • Для початку вам варто сісти і поговорити із собою. Усвідомити, чи дійсно ви це хочете зробити. І навіщо. Лише після самоаналізу можна починати.
  • Вам потрібно змінити свій стиль життя, відмовившись від ритуалів, які асоціюються у вас саме із палінням.
  • Почніть ходити у спортзал. Або просто збільшіть свою фізичну активність.
  • Чим замінити сигарети? Не заміняйте паління їжею, адже потім доведеться боротися з іншою проблемою. Ви ризикуєте набрати зайву вагу та зіпсувати зуби (часто цигарки замінюють солодощами).
  • Якщо ви відчуваєте, що самі не можете впоратися із цим завданням, зверніться до лікаря.
  • Вам варто нагадати, при яких обставинах найбільше хочеться курити. Старайтеся уникати їх.
  • Попросіть друзів, рідних чи колег, які палять, не провокувати вас «закурити ще одну». Та не насміхатися, адже мова йде про ваше здоров’я, а не просто звичку.
  • Перед тим, як кидати курити, почистіть свою оселю. Заберіть предмети, що нагадують вам про паління. Варто випрати одяг, який зберігає запах сигарет. Якщо ви курили в машині, то зробіть хімчистку салону.
  • Перший період буде важким. Тому варто відмовитися навіть від алкоголю. Адже у стані сп’яніння вам буде важче контролювати свої бажання.
  • Відвідайте стоматолога і зробіть чистку зубів від тютюнового нальоту.
  • Два-три рази на день чистіть зуби.
  • Ви можете написати на папері перелік причин, чому вам потрібно кинути палити. Розмістіть їх на видному місці, наприклад, на холодильнику. Це мотивуватиме.
  • Не звертайте увагу на те, що думають інші.

За інформацією МОЗ, протягом року в Україні від куріння та впливу тютюну помирає близько 130 тисяч осіб. Саме тому з 11 грудня змінилися вимоги щодо маркування на пачках сигарет. Тепер 65% площі пачки покриватимуть зображення захворювань, спричинених курінням. Також розміщуватимуть QR-код, після сканування якого ви потрапите на сайт, де зібрана вся інформація про те, як кинути курити.

Що буде з організмом, якщо різко кинути курити?

Що буде, якщо різко кинути курити?

Паління шкодить всьому організму. І після того, як ви відмовитеся від цієї шкідливої звички, то розпочнеться так зване «очищення». Звичайно, спочатку буде важко – психологічно, морально, фізично. Та з часом покращиться і емоційний стан, і фізична витривалість.

  • Ваша кров матиме більшу насиченість киснем.
  • У капілярах та великих судинах нормалізується кровообіг.
  • З легень та бронхів почнуть виводитися токсини, які осідали там протягом часу, коли ви курили.
  • Зміниться обсяг ваших легень.
  • Одразу ж знизиться ризик виникнення інфарктів та інсультів.

Не існує встановленого періоду, за який людина має попрощатися з палінням. Проте психологи стверджують, що для вироблення нової звички потрібно мінімум 21 день.

Наслідки після кидання куріння

Через дві-три години ви можете відчути «ломку», коли дуже хотітиметься покурити. Організм заявлятиме про нестачу дофаміну, синтез якого стимулює доза нікотину.

Вже за пів доби ваша кров почне більше насичуватися киснем, а організм очищуватиметься від чадного газу.

Через добу вас можуть «накрити» досить неприємні відчуття. Зокрема: роздратування, кашель, пітливість, сонливість.

Через дві доби ви зможете помітити, що ваші нюхові та смакові рецептори починають працювати краще.

Вже через три доби 90% метаболітів нікотину почнуть виводитися. Зменшиться напруженість бронхів. Проте самопочуття може погіршитися ще більше.

Вже на п’яту добу ставатиме легше. Як фізично, так і морально.

Також існують різні медичні препарати, які допоможуть позбутися залежності від куріння. Але їх варто купувати лише після консультації з лікарем.