Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

4 січ. 2024 09:31

Останнє оновлення  
4 січ. 2024 09:31
Здоров'я
0

122

0

Від дифтерії на Київщині померла пенсіонерка

Від дифтерії на Київщині померла пенсіонерка

Це перший летальний випадок від дифтерії за 2023 рік.


У Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. 29 грудня хвора була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з'ясовано, що у померлої відсутні щеплення.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ.

Фахівцям Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб під час проведення епідрозслідування цього летального випадку вдалось встановити осіб, які контактували з померлою. Це 2 односельчан та 11 медичних працівників. Зараз за контактними встановлено медичне спостереження, відібрані зразки для лабораторного дослідження.

Що таке дифтерія?

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

Інкубаційний період захворювання — від 3 до 10 днів. Перебіг хвороби залежить від локалізації патологічного процесу, його поширеності, обтурації дихальних шляхів, наявності та характеру ускладнень, супутніх захворювань та приєднання вторинних інфекцій.

Щеплення від дифтерії

Щеплення від дифтерії мають отримувати не тільки діти, але й дорослі – кожні 10 років. Вакцина проти дифтерії АДП-м містить також протиправцевий компонент.

За 11 місяців 2023 року відповідно до Календаря профілактичних щеплень ревакцинацію від дифтерії отримало лише 47,8% від запланованої кількості дорослих осіб, що є недостатнім.

Діти мають отримати 6 щеплень від дифтерії: у перші 2,4,6, 18 місяців життя та у 6 й 14 років.

Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через рік-півтора не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але у правильно щеплених недуга матиме набагато легший перебіг, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому Центр громадського здоров'я рекомендує вчасно здійснювати як вакцинацію, так і ревакцинацію.

Щеплення вакциною АДП-м є безкоштовними. Зверніться до вашого сімейного лікаря, перевірте свій вакцинальний статус та в разі необхідності вакцинуйтесь.

Ознаки дифтерії

  • біль у горлі;
  • підвищена температура, лихоманка;
  • набряк слизової оболонки ротоглотки;
  • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;
  • набряк шиї;
  • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Ускладнення при дифтерії

  • блокування дихальних шляхів;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит);
  • ураження нервової системи;
  • нефрозонефрит;
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару.

 

1 лип. 2023 09:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров'я
0

151

0
В Україні офіційно завершився карантин, спричинений COVID-19. Що зі щепленнями?

Щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними.


covid_school_son_dad

1 липня карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу в Україні завершено. Відповідне рішення ухвалив уряд. Відповідно, COVID-19 переходить до групи сезонних захворювань як грип.

«Навесні ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров'я, тобто COVID-19 було перенесено до постійної проблеми охорони здоров'я. Однак COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Тому вакцинація залишається рекомендованою, пункти щеплення працюватимуть», – пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Наразі на рівні країни є понад 7 млн доз вакцини. 

За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури. 

Вакцинуватися можна буде як і до скасування карантину: у свого сімейного лікаря або у пунктах вакцинації. Пункти щеплень продовжуватимуть працювати, на їх базі додатково планується проведення рутинних щеплень. 

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. При цьому варто зазначити, що вакцинація проти COVID-19 є рекомендованою, але не обовʼязковою. Базовий курс щеплення складається з двох вакцин (або з однієї, якщо використовується однодозна вакцина «Джонсон»). Після того роблять перший бустер і другий бустер. На сьогодні це рекомендована схема – базова для 95 % українців. Рішення щодо 3 ревакцинації проти COVID-19 буде розглянуто на найближчому засіданні НТГЕІ.

Базові протиепідемічні та профілактичні заходи (маски, антисептики, обмежувальні заходи та дистанції у місцях громадського користування)   залишаються рекомендованими та застосовуватимуться у разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей. 

Щодо COVID-сертифікатів на території України через відсутність карантинних обмежень його використання та наявність є не обовʼязковою. Попри скасування пандемії кожна держава приймає самостійні рішення щодо запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб, тому в разі закордонних поїздок варто перевірити вимоги країни стосовно COVID-сертифікатів.