Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

26 лип. 2024 12:30

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:02
Події
0

386

0

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку

Затриманому оголосили підозру в умисному вбивстві. 


Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку

Тиждень тому у Львові скоїли вбивство Ірини Фаріон. 25 липня у Дніпрі затримали підозрюваного у скоєнні злочину. Деякі ЗМІ назвали ім’я 18-річного хлопця – В’ячеслав Зінченко.

26 липня під час брифінгу міністр МВС Ігор Клименко повідомив, що у соцмережах ім’я вже оприлюднювали, однак сам його не озвучував.

Вбивство Ірини Фаріон. Нові деталі

За процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури повідомлено про підозру 18-річному мешканцю Дніпра у вчиненні умисного вбивства громадської діячки, народної депутатки України VII скликання Ірини Фаріон (ч. 1 ст. 115 КК України).

Сьогодні о 13:00 суд розпочне сідання, на якому мають обрати запобіжний захід підозрюваному. Прокурори клопотатимуть тримання під вартою без права внесення застави.

Злочин був ретельно спланований, тому, кажуть, правоохоронці, розслідувати його було важко. Проводили кілька слідчих експериментів. Залучали 5 різних програмних забезпечень для розпізнавання обличчя. Оскільки через окуляри було видно лише нижню частину обличчя, аж 80 осіб виявилися візуально схожими. Кожного з них перевірили.

Поліцейські встановили хронологію життя підозрюваного. До Львова він приїхав із Дніпра. Протягом тривалого часу відвідував двір, де жила Ірина Фаріон. Сидів непорушно, не їв, не пив, а коли проходила мовознавиця, навіть не повертав голову у її сторону.

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку

Одяг, який одягнув у день вбивства, почав купувати ще з травня 2024 року. Зокрема і панаму «Патагонія», яку швидко «ідентифікували». Приїхавши до Львова, за деякий час, хлопець забрав з «Нової пошти» посилку з одягом, яку відправив сам собі, покидаючи Дніпро. Вдалося встановити, що серед речей також була накладна борода, однак під час скоєння вбивства він її не використовував. СБУ перевіряє його причетність до інших злочинів.

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку - фото 2

Будучи у Львові, змінив три місця проживання, що показують дані бронювання, які виявили у його телефоні та записи відеокамер.

Фахівці дослідили телефон підозрюваного. В історії пошукача знайшли запити, що стосуються й інших відомих осіб. Їх імена не розголошували. Проте, відповідаючи на питання журналістів, чому юнак обрав саме Ірину Фаріон, Клименко сказав, що вона була найбільш беззахисною. Адже, за його словами, хлопець також цікавився народним депутатом Максимом Бужанським. Затриманий також запитував Google, коли відбуваються засідання Вінницької облради, коли відбуваються засідання в облрадах України, шукав проросійських депутатів в Україні.

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку - фото 3

На місці трагедії знайшли спортивну гільзу. Правоохоронці кажуть, такі патрони завозили в Україну у 2017-2018 роках, вони не бойові. Припускають, що стрілець використав перероблений пістолет, адже в телефоні також знайшли пошуковий запит про пістолет «Сталкер», який, за словами, міністра МВС, найчастіше переробляють під бойовий. Зброю наразі не знайшли. Клименко каже, підозрюваний обмовився, що заховав її.

Наразі слідство встановлює, де хлопець навчився стріляти.

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку - фото 4

Правоохоронців здивувало, що, не дивлячись на юний вік, затриманий під час допитів поводиться спокійно, не нервує.

Перевіряють причетність Росії до організації вбивства. Припускають, підозрюваний міг бути тільки виконавцем. В його телефоні також знайшли російськомовну «Секретну інструкцію ЦРУ і КГБ».

У день вбивства 19 липня камера зафіксувала хлопця за кілька секунд до події. Він готував зброю та одягав рукавички за рогом будинка. Юнак здійснив постріл на відстані близько 2 метрів до жертви.

Вбивство Фаріон: розповіли, як готувався підозрюваний і чому обрав саме громадську діячку - фото 5

Затриманий покинув Львів 21 липня, у день прощання з Іриною Фаріон.

Наразі перевіряють його причетність до неонацистських угрупувань. В телефоні виявили чимало переписок, які мають пройти експертизу.

До операції із затримання В’ячеслава Зінченка у Дніпрі готувалися добу. Правоохоронці наголошують, що важливо було зберегти йому життя. Спецпризначенці увірвалися до квартири на 8 поверсі, де юнак жив разом з мамою, коли жінка вийшла з оселі.

Батько хлопця служить у ЗСУ, мама – працює у навчальному закладі. За словами Клименка, син не казав їй правду щодо поїздок в інші міста.

Із Дніпра хлопця доставили до Львова, де й відбудеться судове засідання.

Правоохоронці кажуть, що розглядають різні мотиви події. Відомо, що російські націонал-соціалісти з руху NS/WP взяли на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон. Перевіряють, чи пов’язаний 18-річний житель Дніпра.



Нагадаємо, мовознавиця отримала поранення у голову. На жаль, медики не змогли врятувати їй життя.

22 липня у Львові попрощалися з Іриною Фаріон.