Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+5
$   39.3
  42.31

19 січ. 2024 13:49

Останнє оновлення  
19 січ. 2024 13:49
Здоров'я
0

844

0

В Україні запрацювала перша мобільна аптека

В Україні запрацювала перша мобільна аптека

Перша аптека почала роботу на Харківщині.


У Харківській області почала працювати пересувна аптека — це перша мобільна аптека в Україні.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

Мобільні аптеки можуть відпускати лікарські засоби як за рецептом, так і безрецептурні препарати.

Проєкт має розв’язати питання доступності купівлі ліків в селах.

Зазначається, що жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, зокрема і за державною програмою «Доступні ліки» — тобто безоплатно або з невеликою доплатою.

У мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

«У ліцензійних умовах прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата. У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря», — йдеться у повідомленні.

В Україні запрацювала перша мобільна аптека

19 січ. 2024 11:47

Останнє оновлення  
19 січ. 2024 11:51
Здоров'я
0

677

0
Сік може бути причиною зайвої ваги у дітей і дорослих – дослідження

Фахівці радять не втамовувати спрагу соками, а використоувати для цього воду.


Сік можу бути причиною зайвої ваги у дітей і дорослих – дослідження

Вчені поділилися новим дослідженням, що стосується вживання соків. Якщо людина кожного дня випиває склянку або більше стовідсоткового соку, то має вищу ймовірність отримати надмірне збільшення ваги тіла. Це стосується як дорослих, так і дітей.

Про це говорить дослідження 25 дорослих і 17 дітей, опубліковане у журналі JAMA Pediatrics, інформує CNN.

У дітей кожна додаткова порція 100% фруктового соку на день була пов’язана зі зміною індексу маси тіла (ІМТ) на 0,03. Результати також засвідчили зміну ІМТ дорослих на 0,02.

"Одна з основних проблем вживання соку полягає у його кількості. Наприклад, склянка соку – це приблизно три апельсини. Але чи не часто ми їмо по три апельсини за раз. А якщо говорити про сік, то випивши одну склянку, за хвилину-дві ми можемо повернутися за ще однією. 

Надмірне вживання соку збільшує калорійність загального меню протягом дня. Це стає причиною стрибків глюкози у крові. Краще обирати свіжі апельсини, а не апельсинові фреші чи соки", – говорить провідний дослідник дієтології доктор Волтер Віллетт з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Чана, професор медицини в Гарвардській медичній школі в Бостоні.

Чим небезпечне постійне збільшення рівня цукру у крові? Люди ризикують «заробити» резистентність до інсуліну, метаболічний синдром, діабет, хвороби серця, ожиріння та інші хронічні недуги.

Через занепокоєння щодо зростання рівня дитячого ожиріння та карієсу, Американська академія педіатрії радить батькам і опікунам повністю уникати соку для немовлят до одного року. Діти віком від 1 до 3 років можуть споживати до 120 грамів цього напою на день, а у віці від 4 до 6 років – порцію можна збільшити до 170 грамів.

"Насправді немає жодної користі для здоров’я у вживанні соку замість цілих овочів і фруктів, якщо дитина переносить звичайну їжу", – каже дитяча ендокринологиня і членкиня комітету з питань харчування Американської академії педіатрії Тамара Хеннон.

Американські національні правила харчування говорять, що підліткам і дорослим рекомендовано випивати не більше 220 грамів 100% соку на день. Соком не варто втамовувати спрагу. З цим найкраще справляється звичайна вода.