Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
вт, 07 травня
+10
$   39.3
  42.31

28 груд. 2023 16:36

Останнє оновлення  
28 груд. 2023 16:36
Здоров'я
0

142

0

В Україні від ускладнень грипу померли дві людини

В Україні від ускладнень грипу померли дві людини

ГРВІ, грип та COVID-19: з жовтня в Україні перехворіло 1,7 млн людей, 56% — діти


В Україні від ускладнень грипу померли дві людини

У 10 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Від ускладнень хвороби в Івано-Франківській області померли двоє людей. В обох випадках пацієнти не були вакциновані проти грипу та COVID-19. Перші дві смерті в області від ускладнень грипу зареєстрували два тижні тому. 

Про це повідомляє МОЗ.

За тиждень у країні зареєстровано 152 073 випадки захворювання, із них 85 023 — серед дітей віком до 17 років. До лікарень госпіталізовано 4 684 українці, 2 303 з яких — діти до 17 років.

Зареєстровано 8 709 нових випадків COVID-19. У двох областях — Вінницькій та Кіровоградській — виявили три випадки нового субваріанту коронавірусу «Pirola». 1 870 пацієнтів потребували спеціальної медичної допомоги у лікарні. Зокрема, 6 дітей — у відділенні реанімації та інтенсивної терапії.

«У разі ускладнення епідситуації у громаді чи на рівні області, у лікувальних, освітніх установах, закладах торгівлі, громадського харчування, підприємствах, транспорті обласні комісії ТЕБ і НС можуть локально впроваджувати обмежувальні заходи для зниження ризику поширення епідемії. Протиепідемічні заходи можуть включати запровадження маскового режиму, соціальної дистанції, скасування масових заходів до нормалізації ситуації тощо», - зазначили у МОЗ.

28 груд. 2023 09:43

Останнє оновлення  
28 груд. 2023 09:43
Здоров'я
0

163

0
У грудні в Україні зареєстровано три випадки Pirola — нового субваріанту коронавірусу

Симптоми субваріанту «Пірола» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19


Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою Pirola вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. В Україні виокремити випадки Pirola вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу. 

Про це повідомляє МОЗ.

«Три випадки субваріанту коронавірусу “Пірола” виявили минулого тижня. Два у Вінницькій області та один у Кропивницькому. Захворілі — жінки старше 50 років. Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму "Омікрон", і за ними ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і в усьому світі. У кожного субваріанту є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту «Пірола» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи. Перший лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола» виявили на Рівненщині у листопаді. Тоді захворів 20-річний чоловік. 

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстровано 8 709 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 43 українців, старше 30 років. Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer»  — вакцина «Comirnaty» для дітей).