Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

23 груд. 2023 11:07

Останнє оновлення  
23 груд. 2023 11:07
Суспільство
0

136

0

В УГКЦ не благословлятимуть одностатеві пари

В УГКЦ не благословлятимуть одностатеві пари

Греко-католики й римо-католики по-різному трактують поняття «благословення».


В Українській греко-католицькій церкві кажуть, що декларація Fiducia Supplicans, яка дозволяє благословляти одностатеві пари, яку затвердив Папа Римський Франциск, – «не має правової сили» для її вірян.

Про це йдеться заяві глави УГКЦ блаженнішого митрополита Святослава.

У заяві йдеться, що декларація трактує сенс благословень у латинській церкві, а не у східних католицьких церквах, до яких належить УГКЦ.

«Вона не розглядає питання католицької віри чи моралі, у ній не подаються жодні приписи Кодексу канонів для східних церков та не згадуються східні християни», – заявив митрополит Святослав.

За його словами, декларація Fiducia Supplicans «не має правової сили для вірян УГКЦ». Митрополит Святослав також наголосив, що греко-католики й римо-католики по-різному трактують поняття «благословення».

«Відповідно до богослужбової практики нашої Церкви, благословення священника чи єпископа є літургійним жестом, який неможливо відокремити від решти змісту літургійних обрядів і звести лише до обставин і потреб приватної побожності», – розповів глава УГКЦ.

За традиціями візантійського обряду поняття «благословення» означає «схвалення, дозвіл чи навіть наказ щодо певного виду вчинків, молитовно-аскетичних практик».

«Благословення не може суперечити вченню Католицької церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою», – підкреслив митрополит.

19 груд. 2023 11:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

186

0
Папа Римський дозволив благословляти одностатеві пари

Доктрина церкви щодо шлюбу не змінюється, а благословення «не означає схвалення союзу».


98

Ватикан дозволив священникам благословляти одностатеві пари. Але для них не проводитимуть вінчання або будь-які інші шлюбні обряди. Відповідний документ затвердив Папа Римський Франциск.

Релігійне управління Ватикану опублікувало відповідну декларацію.

У документі нагадують, що згідно із «віковічною католицькою доктриною», дозволеними вважаються лише сексуальні стосунки у шлюбі між чоловіком і жінкою.

Так, декларація дозволяє священникам благословляти одностатеві пари, але без жодних обрядів і без створення враження шлюбу.

«Саме в цій другій категорії розглядається можливість приймати також тих, хто не живе згідно з нормами християнської моральної доктрини, але смиренно просить благословення», — йдеться у повідомленні.

У католицькій церкві благословення – це молитва або благання, яке зазвичай виголошує служитель, прохаючи Бога прихильно поглянути на людину або людей, яких благословляють.