Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

30 січ. 2024 11:30

Останнє оновлення  
30 січ. 2024 11:30
Здоров'я
0

996

0

В Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції

В Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції

У 2023 році в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції.


В Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції

Упродовж 19-25 січня в Одесі госпіталізували п’ятьох дітей з попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт". Під час лабораторного обстеження було виявлено ротавірус. Також спалах ротавірусної інфекції було зафіксовано 20 січня у Запорізькій області.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Встановлено, що усі хворі діти відвідували один дошкільний заклад. На сьогодні провели обстеження контактних осіб, відібрали проби харчових продуктів, води та змивів, щоб встановити джерело гострої кишкової інфекції.  

Станом на 29 січня нових випадків захворювання не зареєстровано. Тривають протиепідемічні заходи й лабораторні дослідження. 

На Запоріжжі зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це — 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медзакладів закритого типу. У 16 випадках діагноз підтверджено лабораторно, 13 з них вже виписали, 3 залишаються на стаціонарі. На сьогодні епідрозслідування триває, встановлено коло контактних осіб. Станом на 27 січня у закладі нових випадків захворювання не зареєстровано. 

Що таке ротавірусна інфекція?

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Здебільшого виникає в холодну пору року, переважно з листопада до квітня. Інкубаційний період триває до 5 діб.

Джерело ротавірусів — хвора людина. Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом. У фекаліях хворого ротавірус зберігається до появи симптомів і до 10 днів після їхнього зникнення, а на поверхнях і предметах — кілька тижнів.

Симптоми ротавірусу: 

  • різке підвищення температури тіла;
  • нудота;
  • біль і бурчання в животі;
  • блювання; 
  • сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. 

Діарея може тривати від 5 до 7 днів.

Також захворювання може проявлятися як ГРВІ — з нежитем, почервонінням у горлі, болем при ковтанні. 

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу із зневодненням. 

Профілактика ротавірусної інфекції 

Основні методи профілактики ротавірусної інфекції — вакцинація та дотримання правил особистої гігієни. 

В Україні щеплення проти ротавірусу належать до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом. Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо дві або три дози, відповідно до інструкції зареєстрованих в Україні вакцин.

Неспецифічна профілактика полягає у дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води.

25 січ. 2024 10:28

Останнє оновлення  
25 січ. 2024 10:30
Здоров'я
0

1090

0
В Одесі у двох дітей виявили кір. Вони приїхали з Румунії, де оголосили національну епідемію

Діти виписані з лікарні й перебувають у задовільному стані під наглядом сімейного лікаря.


В Одесі у двох дітей виявили кір. Вони приїхали з Румунії, де оголосили національну епідемію

В Одесі у двох дітей — 3-х та 1 року — з однієї родини лабораторно підтвердили кір. Відомо, що вони не були щеплені проти цього інфекційного захворювання. 

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Встановлено, що мати з дітьми прибула з Румунії, де перебувала протягом трьох місяців та де офіційно з 5 грудня 2023 року оголошено національну епідемію кору.

Після приїзду до Одеси при появі температури та висипу на шкірі у дітей мати звернулась до лікарні. Після цього діти були госпіталізовані до медзакладу. Згодом у них було лабораторно підтверджено діагноз кір.

На сьогодні діти виписані з лікарні й перебувають у задовільному стані під наглядом сімейного лікаря.

Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб проводить епідрозслідування щодо спалаху кору, встановлює коло контактних осіб та їхній вакцинальний статус.

"Кір — надзвичайно контагіозна хвороба, тобто якщо у дитячому колективі, який відвідала дитина, були невакциновані діти, що з нею контактували, ймовірність захворіти у них становить 99%", — наголосила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ.

"Питання вакцинації проти кору надважливе. Вакцина доступна у всіх регіонах й безкоштовна, єдине, що потрібно, — подбати про здоров’я своєї дитини й вакцинувати її", — додав завідувач відділу імунізації Центру Андрій Пашинний.

За 2023 рік в Україні зареєстровано 65 випадків захворювання на кір, за аналогічний період 2022-го було 11 хворих, відмічається зростання захворюваності на 55 випадків, або в 6 разів. Летальних випадків не зареєстровано.

За даними Центру громадського здоров’я, за 11 місяців 2023 року в Україні відсотки охоплення щепленнями проти кору дітей в 1 та 6 років становлять, відповідно, 88,1% та 83,7%,  в Одеській області — 80,8% та 71,7%.

Кір: чим небезпечний та коли вакцинуватись

Кір — небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке призводить до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, інвалідності й навіть смерті).

З 10 невакцинованих та людей без імунітету 9 захворіють на кір після контакту з інфікованим. Саме тому в зоні ризику перебувають невакциновані діти й дорослі.

Пам’ятайте, що специфічного лікування від кору не існує, єдиний надійний захист — вакцинація.

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, яка захищає від кору, краснухи та паротиту. Їх роблять дітям у 12 місяців (першу дозу) та в 6 років (другу).

У разі, якщо ваша дитина не має щеплень проти кору, зверніться до педіатра або сімейного лікаря та якнайшвидше надолужте пропущене. До 18 років вакцинація КПК безоплатна.

Невакциновані дорослі можуть отримати щеплення проти кору у сімейного лікаря або у приватній клініці, але за вакцину їм потрібно платити.

Наразі вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи наявна в усіх регіонах України. Станом на 01.01.2024 загалом у країні залишок вакцини КПК становив 221 435 доз, в Одеській області — 14 725. Щоб зробити щеплення, звертайтеся до сімейного лікаря.