Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

28 груд. 2023 18:01

Останнє оновлення  
28 груд. 2023 18:01
Суспільство
0

123

0

В Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанією

В Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанією

«Татра-Юг» планує відправляти до Одеси щомісяця нову одиницю рухомого складу.


В Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанією

Комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» презентувало перший з тринадцяти трамвайних вагонів К1Т306 виробництва української компанії «Татра-Юг».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці «Одесміськелектротрансу».

Поставка цього і наступних трамваїв здійснюється в рамках проєкту «Міський громадський транспорт України» за кредитні гроші Європейського інвестиційного банку.

«Татра-Юг» планує відправляти до Одеси щомісяця нову одиницю рухомого складу.

Зазначається, що ходові візки нового трамваю є поворотними, обладнані двоступеневим підвішуванням, завдяки своїй конструкції вони забезпечують вагону більшу маневровість та можливість експлуатації на небездоганних трамвайних коліях.

Пасажирський салон та кабіна водія оснащені системами кондиціювання повітря, в салоні є USB-порти та WI-FI.

Довжина вагона 26 м, він може перевозити до 300 пасажирів, місць для сидіння – 71.

В Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанієюВ Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанією - фото 2В Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанією - фото 3В Одесі презентували низькопідлоговий трамвай, виготовлений українською компанією - фото 4

5 груд. 2023 14:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

195

0
У Кривому Розі трамваї курсують під землею, а проїзд повністю безкоштовний

У Кривому Розі працює унікальний для України метротрам.


Screenshot_13

Громадський транспорт – як обличчя міста. Він зустрічає гостей, відвозить їх до вокзалів і допомагає швидко пересуватися. Чим більше у містах стає автомобілів, тим популярніший громадський транспорт, що не стоїть годинами в заторах. Кривий Ріг має тут чим здивувати. Далеко не кожне місто може привернути увагу туристів саме своїм транспортом. Місто металургів має унікальний різновид підземки – гібрид метрополітену та трамваю.

Криворізький метротрам

Щоб скористатися громадським транспортом, вам потрібно спуститися у підземний тунель. Здається, нічого особливого. Звичайне метро. Пасажир проходить через турнікети, раніше купував жетон (плату за проїзд скасували минулого року), але… замість вагону метрополітену приїздить – трамвай. до речі, жетони виготовлялися в Харкові та були одними із перших для транспорту на території України.

Трамвай курсує під землею не постійно. У Кривому Розі є два маршрути для руху «рогатого», найдовший має 10 зупинок. Більшість свого шляху трамвай має саме на поверхні, однак є кілька зупинок і під нею.

Зазначимо, що для України такий вид сполучення унікальний та єдиний, натомість в інших державах його активно використовують.

Незвичайний трамвай привертає увагу саме туристів. Адже гості міста можуть насолодитися і урбаністичними пейзажами, і відчути себе у метро.

До речі, Кривим Рогом курсують трамваї 80-х років. Не зважаючи на вік, вони, навпаки, створюють ретроефект для гостей.

У Кривому Розі трамваї курсують під землею, а проїзд повністю безкоштовний

Як виникла ідея метрограму у Кривому Розі?

У радянський час споруджувати метро можна було лише в містах-мільйонниках. Кривий Ріг до такого не дотягував з населенням у 700 тисяч осіб. Та й не могли дозволити споруджувати в райцентрі підземку, коли її ще не було у Дніпрі (колишньому Дніпропетровську). Вихід знайшли: спроектували легкорейкову систему, яка відповідала стандартам метрополітену, але використовувала трамвайний рухомий склад.

У 1974 році стартувало будівництво. Першу чергу із чотирма станціями відкрили 1986 року. Тоді на лінії курсували 7 потягів. Лише через два роки вдалося відкрити другу чергу. Причиною затримки стали підземні води, що постійно затоплювали територію, а також фінансова криза. Третю гілку добудовували за часів незалежної України. Відкривав її особисто Леонід Кучма.

Загальна протяжність мережі метротрама в Кривому Розі – 26,7 км. Всього тут діє 3 гілки і обладнані 15 станцій. Максимальна швидкість, яку досягає на маршруті рухомий склад – 69 км / год.

На лініях використовуються трамвайні вагони. Саме це є одним з головних аргументів стосовно того, що система не є повноцінним метрополітеном. Однак, відомий дослідник метро Роберт Швандль має іншу думку. Він не вважає тип рухомого складу критерієм належності до метрополітену. До речі, всі тунелі збудовано із дотриманням вимог щодо створення метрополітенів.

У Кривому Розі трамваї курсують під землею, а проїзд повністю безкоштовний - фото 2

Безкоштовний проїзд у Кривому Розі

Ще один факт, який здивує гостей міста металургів – безкоштовний проїзд у всьому громадському транспорті. Під час карантиту метротрам був безоплатним лише для деяких категорій пасажирів, згодом – для криворіжців. А з 27 квітня 2022 року безкоштовний проїзд у громадському міському комунальному транспорті запровадили для усіх пасажирів.

У Кривому Розі трамваї курсують під землею, а проїзд повністю безкоштовний - фото 3

Фото - з Вікіпедії