Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

1 лют. 2024 13:38

Останнє оновлення  
1 лют. 2024 13:38
Світ
0

962

0

В Італії почали продавати борошно із цвіркунів

В Італії почали продавати борошно із цвіркунів

Цвіркунове борошно з'явиться у супермаркетах.


В Італії вперше дозволили продавати борошно з цвіркунів для споживання людиною в їжу. Досі таке меливо дозволяли продавати лише для використання в кормах для домашніх тварин.

Про це повідомляє The Guardian.

Комерційний директор компанії-виробника комахового борошна Nutrinsect Хосе Франческо Чіанні стверджує, що їхня продукція екологічно чиста, надзвичайно корисна й багата на поживні речовини, зокрема на білок.

З 2020 року мільйони цвіркунів були вирощені на заводі компанії в італійському муніципалітеті Монтекассіано, що в регіоні Марке. Секрет такого мелива простий: спочатку комах піддають термічній обробці, потім заморожують і подрібнюють на порошок.

На початку 2023 року Європейський Союз схвалив продаж цвіркунів, сарани та личинок темних жуків для споживання людиною. Це викликало супротив італійського уряду через побоювання, що комахи потраплятимуть у традиційні страви, як-от макарони або піцу.

Однак до того часу, коли новий європейський закон набув чинності наприкінці минулого року, уряд поступився. Натомість у Італії запровадили суворі правила маркування: пакетики з комаховим борошном обовʼязково мають містити зазначення походження продукту й латинське Acheta domesticus на позначення домашнього цвіркуна.

У Європі все більш довірливо ставляться до комах як продукту харчування — прогнозується, що до 2030 року ринок їстівних комах сягне €2,7 мільярда.

«Це добре для навколишнього середовища, оскільки ресурси, необхідні для розведення цвіркунів, і простір, що для цього використовується, дійсно невеликі, отже викиди майже нульові», — сказав Чіанні.

Тепер цвіркунове борошно розповсюджуватимуть серед постачальників харчових продуктів, і його дедалі частіше можна буде зустріти на полицях італійських супермаркетів. Пакет такого борошна також можна придбати в інтернеті за шість євро.

Що стосується смаку, то Чіанні сказав, що воно схоже на гарбузове насіння, фундук і трохи на креветки.

 

9 груд. 2023 11:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Економіка
0

226

0
В Україні почали виготовляти макове та конопляне борошно

Конопляне борошно, як вказує компанія, є натуральним засобом для відновлення складу крові.


Screenshot_25

Українська компанія «Агроснаб» виготовила у 2023 році новинку у сегменті не пшеничного борошна, а саме – борошно із макових зерен.

Про це пише Newfood.media.

Зазначається, що макове борошно виготовляють з очищеного і знежиреного маку. Так продукт зберігає корисні речовини та добре засвоюється організмом. 

Борошно – найвищого ґатунку, без ароматизаторів чи шкідливих домішок та із високоякісної української сировини.  

Воно містить харчові волокна, ліпіди, вітаміни Е, PP, D, С, макро- та мікроелементи, такі як Р, К, Са, Na, Mg, Si, Fe, Co, Cu, Zn. Кальцій і магній, приміром, корисні для кістково-м’язової системи, а поліфеноли (антиоксиданти), що містяться у маку, знижують ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Також компанія меле рисове, кокосове, знежирене соєве борошно, гречане, конопляне, білкове соняшникове борошно, виготовляє рослинну клітковину, плодово-ягідні порошки тощо.

Конопляне борошно, як вказує компанія, є натуральним засобом для відновлення складу крові. Продукт багатий на вітаміни, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор і натрій. 

Гречане борошно – унікальна сировина для низькокалорійного печива, хліба та галет. Воно допомагає позбутися зайвої ваги та поліпшити загальне самопочуття.

«Надзвичайно важким для нас був 2022 рік, коли кілька місяців після початку повномасштабної війни ми не працювали – виробництво перебувало у зоні бойових дій», – діляться в компанії.

Після відновлення виробництва з’явилися спонтанні вимкнення електроенергії, які спричиняли поламки обладнання та подальші витрати на ремонти; необґрунтовані блокування податкових накладних; зростання цін на витратні матеріали та логістику. Тому усі зусилля бути спрямовані на стабілізацію ситуації.

На сьогодні ринок борошна та харчових добавок поступово стабілізується. Хоча ціни на витратні матеріали, електрику та логістику продовжують рости.