Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+14
$   39.43
  42.75

17 січ. 2024 10:44

Останнє оновлення  
17 січ. 2024 10:44
Суспільство
0

86

0

В енергосистемі виник дефіцит 5%. Українців закликали «економити світло»

В енергосистемі виник дефіцит 5%. Українців закликали «економити світло»

Найбільше навантаження на енергосистему фіксують з 8 до 20 години.


Диспетчерський центр «Укренерго» попереджає про наявність  протягом дня дефіциту в енергосистемі близько 5%. Він спостерігатиметься з 8:00 до 20:00. Тому громадян закликають свідомо споживати електроенергію.

«Виникнення дефіциту електроенергії в енергосистемі означає, що коли через похолодання споживання електроенергії стрімко зростає, електростанціям важко так само швидко збільшити її виробництво. І тут, в період з 8:00 до 20:00, дуже важливою є допомога споживачів – свідоме користування потужними електроприладами, зокрема обігрівачами та кондиціонерами, зменшить зростання споживання, відповідно зменшиться навантаження на електростанції», - наголошують в «Укренерго».

Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів. Але ресурси електростанцій обмежені – на деяких теплових ще тривають відновлювальні роботи після масованих атак минулої зими, ресурси гідроелектростанцій не можуть використовуватись безперервно, необхідний час для їх поповнення.

Протягом доби в аварійний ремонт вийшли 2 блоки теплових електростанцій.

Повернуто в роботу після ремонту 1 блок.

Імпорт електроенергії здійснюється зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 3 764 МВт*год з максимальною потужністю в окремі години до 626 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Експорт сьогодні не здійснюється.

 

9 січ. 2024 09:56

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 09:56
Суспільство
0

87

0
Боржникам відключатимуть світло і нараховуватимуть пеню – Уряд скасував мораторій

Уряд скасував мораторій на відключення світла.


Кабмін скасував мораторій на відключення світла та нарахування пені за заборгованість за житлово-комунальні послуги. Виняток – зона активних бойових дій

Про це йдеться у відповідній постанові уряду.

Так, Кабмін скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення штрафів і пені, стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати.

При цьому мораторій і надалі діятиме на територіях, на яких ведуться бойові дії.

Крім того, постановою на окупованих територіях забороняється нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації.

Нагадаємо, нині тариф на електроенергію для населення складає 2,64 грн/кВт-год.