Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 18 травня
+17
$   39.43
  42.75

4 трав. 2024 16:05

Останнє оновлення  
4 трав. 2024 16:05
Економіка
0

546

0

Утримання одного воїна обходиться Україні в 1,2 мільйона гривень на рік, — Bloomberg

Утримання одного воїна обходиться Україні в 1,2 мільйона гривень на рік, — Bloomberg

За словами Юрія Джигира, це орієнтовна сума, яка не включає витрати на зброю.


Фото - ілюстративне

Після корупційних скандалів в Міністерстві оборони, відомство оновило свою систему закупівель, яка допомогла ліквідувати ці ризики у відомстві.

Про це Bloomberg розповів заступник профільного міністра Юрій Джигир.

Корупція залишається проблемою для військових союзників України, оскільки вони надають зброю та фінансують, щоб допомогти відбити напад Росії. Донори, включаючи Міжнародний валютний фонд і Європейський Союз, вимагали низки антикорупційних заходів як головну умову надання допомоги.

«Чистка» серед корупціонерів призвела до «двоетапного механізму» закупівель у Міноборони, сказав Джигир. Наразі МОУ встановлює політику закупівель, контролює та перевіряє якість, тоді як дві державні компанії контролюють закупівлі, щоб зменшити потенційні ризики.

За словами заступника міністра, Київ також посилив свою участь у програмі НАТО, щоб допомогти країнам просувати оборонні реформи та виконувати зобов’язання щодо боротьби з корупцією. Джигир сказав, що бухгалтерська фірма KPMG оцінить внутрішній аудит, щоб покращити управління ризиками та відповідність вимогам. У 2023 році Україна вже посіла 104 місце зі 180 країн в Індексі сприйняття корупції Transparency International. Роком раніше вона була на 116 місці, поряд із Бразилією та Сербією.

Міністерство також співпрацює з колегами із Пентагону в рамках зусиль щодо усунення занепокоєння щодо того, як українські сили зберігають і розміщують західні боєприпаси. Він розповів, що вже шість інспекцій з США на військових об’єктах в Україні перевіряли, як зберігалися певні види зброї. «Процес йде, зараз це стало рутиною», – сказав Джигир.

Щодо оборонного бюджету, Джигир повідомив, що вартість мобілізаційної роботи залежатиме від призову та рішень щодо ротації. За його словами, утримання одного бійця, без зброї, наразі коштує 1,2 мільйона гривень, тобто 30 тисяч доларів США.

Нагадаємо, з 4 травня у ЗСУ стартували нові норми експертизи ВЛК: скасовано статус «обмежено придатний».