Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

22 листоп. 2023 09:57

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

133

0

Уряд Ізраїлю та ХАМАС схвалили угоду про тимчасове перемир’я та звільнення частини заручників

Уряд Ізраїлю та ХАМАС схвалили угоду про тимчасове перемир’я та звільнення частини заручників

Головна мета угоди - звільнення заручників


Screenshot_6

Уряд Ізраїлю після кількох годин обговорення в ніч проти середи схвалив угоду з угрупованням ХАМАС про звільнення частини захоплених ізраїльських заручників та чотириденне припинення вогню в секторі Газа, впродовж якого до анклаву має надійти гуманітарна допомога та паливо.

Про це пише ВВС.

"Уряд схвалив загальні моменти першого етапу угоди, згідно з якою щонайменше 50 викрадених людей – жінок і дітей – звільнять протягом чотирьох днів, на які припаде пауза у бойових діях", – йдеться у повідомленні канцелярії прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу.

У документі наголошується, що припинення вогню можуть продовжити: за кожних 10 звільнених заручників додаватимуть ще один день. Влада також підкреслила, що після закінчення перемир'я війна продовжиться.

"Уряд Ізраїлю, ізраїльська армія та сили безпеки продовжать війну, щоб повернути всіх викрадених, знищити ХАМАС та досягти того, щоб з Гази більше не було жодної загрози державі Ізраїль", – додали в канцелярії.

Угода, посередником у якій виступає Катар, також передбачає звільнення частини палестинських ув'язнених з ізраїльських в'язниць – жінок та неповнолітніх.

За кілька годин після голосування в Ізраїлі катарське МЗС офіційно підтвердило укладання угоди.

"Угода передбачає звільнення 50 цивільних – жінок і дітей, яких зараз утримують в секторі Газа, в обмін на звільнення низки палестинських жінок і дітей, яких утримують в ізраїльських в'язницях; кількість звільнених буде збільшена на пізніших етапах реалізації угоди", – йдеться у заяві МЗС Катару.

Влада Катару, яка брала участь у переговорах разом з представниками Єгипту та США, заявила, що час початку перемир'я оголосять протягом 24 годин.

Бойовики ХАМАС вночі також виступили із заявою, в якій вітали "гуманітарне перемир'я" та підтвердили, що звільнять з полону 50 жінок і дітей в обмін на 150 палестинців.

При цьому міністерство юстиції Ізраїлю опублікувало загальний список із 300 палестинців, яких можуть звільнити.

За даними представників ХАМАС, всю повітряну активність Ізраїлю на півдні Гази припинять на чотири дні, а на півночі – обмежать з 10 ранку до 16 години, поки діє припинення вогню.

"Оголошуючи про перемир'я, ми підтверджуємо, що наші пальці залишаються на спусковому гачку, а наші бійці продовжуватимуть захищати наш народ та перемагати окупацію", – йдеться у заяві угруповання.

Як повідомляє Haaretz із посиланням на ізраїльського високопосадовця, протягом чотирьох днів ХАМАС звільнить 30 дітей та 20 жінок.

"За словами чиновника, всі підрозділи ізраїльських служб безпеки - ЦАХАЛ, Шин-Бет і Моссад - підтримують заплановану угоду", - пише видання.

Як заявив журналістам представник американської адміністрації, Вашингтон очікує, що кількість звільнених заручників перевищить 50. Загалом у полоні бойовиків перебуває близько 240 заручників.

"Структура угоди така, що вона значною мірою стимулює звільнення всіх [заручників]", - заявив він на брифінгу.

За даними Haaretz, шість ізраїльських лікарень вже підготувалися до того, щоб прийняти звільнених з полону ХАМАС – для них підготували окремі палати.