Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

6 черв. 2023 14:09

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Суспільство
0

266

0

УПЦ МП має протягом 3 днів покинути об’єкти Києво-Печерської лаври – комісія завершила роботу

УПЦ МП має протягом 3 днів покинути об’єкти Києво-Печерської лаври – комісія завершила роботу

Загалом перевірили й повертають у користування держави 79 об’єктів


shutterstock_2104861517-scaled

Комісія Мінкульту закінчила роботу в Києво-Печерській лаврі. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

Як результат, заповідник спрямував УПЦ МП вимогу про припинення користування приміщеннями лаври й повернення майна державі. Згідно з вимогою, Києво-Печерська лавра має це зробити протягом трьох днів. У разі відмови суд має ухвалити відповідне рішення й усунути перешкоди в користуванні майном.

Загалом перевірили й повертають у користування держави 79 об’єктів, «всі в різних станах», зауважив Ткаченко. Він каже, що УПЦ МП допустили самовільну перебудову, добудову й перепланування пам’яток культурної спадщини, а також зводили новобудови на території заповідника, й з цим «будуть розбиратись».

Ткаченко додав, що представники монастиря сьогодні, 6 червня, відмовилися прийняти акт передачі державного майна, тому документи надіслали в електронному форматі.

«Заповідник направив користувачу Акт приймання-передачі державного майна у трьох примірниках для підписання протягом 3 робочих днів з дня їх отримання, а також вимогу стосовно передачі у розпорядження заповідника ключів від замків та дверей до всіх 79-ти об’єктів державного майна, вказаних у Акті.

МКІП сподівається на негайне виконання вимог з боку Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ. В разі відмови вчинити відповідні дії, всі докази будуть передані до суду для прийняття рішення щодо усунення перешкод заповіднику у користуванні майном», - повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

30 берез. 2023 07:38

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Суспільство
0

94

0
ПЦУ призначила нового намісника Києво-Печерської лаври. Відео


ПЦУ призначила нового намісника Києво-Печерської лаври. Відео

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній призначив нового намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Ним став архімандрит Авраамій (Лотиш). Про це йдеться на сайті ПЦУ. Крім того, Епіфаній звернувся до уряду з проханням надати Києво-Печерській лаврі у складі ПЦУ приміщення для звершення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Предстоятель ПЦУ сподівається, що держава допоможе захистити намісника й монастир «від можливих провокацій з боку прихильників московського патріархату». У 2021 році Авраамій був архімандритом Української православної церкви московського патріархату, проте тепер вирішив приєднатися до ПЦУ. У своєму зверненні новий намісник Києво-Печерської лаври назвав це рішення складним, але «єдино правильним і канонічно виправданим». Також у своєму зверненні Авраамій закликав братію залишитися у лаврі в складі ПЦУ. «Слід чесно визнати – наш дотеперішній намісник і священноначаліє в особі митрополита і Синоду крок за кроком формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися. Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро й остаточно розірвати підлеглість москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить, як бажає», – зазначив Авраамій. Нагадаємо, представники московської церкви не планують покидати Києво-Печерську лавру та хочуть судитися.

title