Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 20 травня
+15
$   39.67
  43.08

17 лип. 2023 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Технології та наука
0

146

0

Українські вчені вперше відібрали зразки шкіри та жиру косаток в Антарктиці. Відео

Українські вчені вперше відібрали зразки шкіри та жиру косаток в Антарктиці. Відео

Для відбору «біопсії» китоподібних українські біологи використовують арбалет зі спеціальними стрілами та наконечниками, які не проникають глибоко під шкіру тварин, а лише відбирають невеличкий зразок тканин


1646749272_1-pibig-info-p-kasatka-v-okeane-priroda-krasivo-foto-1

У червні цього року біологи 28-ї української антарктичної експедиції уперше відібрали зразки шкіри та жиру від трьох косаток.

Про це повідомили на сайті Національного антарктичного наукового центру.

Згодом у співпраці з американськими колегами буде здійснено молекулярно-генетичні дослідження цих зразків, які дозволять більше дізнатися про структуру та стан популяцій цих тварин.

Зазначається, що під час спостережень косаток в протоці Лемер українським дослідникам також вдалося всебічно задокументували їх:

  • зробити світлини для фотоідентифікації,
  • зафільмувати дроном,
  • записати звуки на акустичний рекордер.

Відзначається, що для відбору «біопсії» китоподібних українські біологи використовують арбалет зі спеціальними стрілами та наконечниками, які не проникають глибоко під шкіру тварин, а лише відбирають невеличкий зразок тканин. Це один із найпоширеніших у світі методів відбору таких зразків, під час якого тварини не відчувають болю.

«Робота з косатками складніша, ніж робота з китами. По-перше, косатки розвивають високу швидкість і можуть зникнути задовго до того, як підійде човен. По-друге, вони значно менші за розміром, ніж горбаті кити, та значно менший проміжок часу перебувають на поверхні води. Їхні переміщення, на відміну від китових, складніші та хаотичніші, що майже унеможливлює прогнозування їхнього руху», – зауважує Вадим Ткаченко, який здійснював відбір зразків.

Tkachenko_I85F7029-370x247

Українські біологи вивчають косаток в Антарктиді