Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

3 жовт. 2023 08:22

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

137

0

Україна виключила OTP Bank із переліку міжнародних спонсорів війни, щоб отримати гроші від ЄС

Україна виключила OTP Bank із переліку міжнародних спонсорів війни, щоб отримати гроші від ЄС

Угорщина вимагала виключити банк зі списку і відмовлялася схвалювати фінансову допомогу Україні в рамках Європейського фонду миру.


Screenshot_1

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) виключило угорський OTP Bank із переліку міжнародних спонсорів війни.

"Під час дискусій, що тривали протягом останніх кількох днів цілодобово за участю Служби зовнішніх зв'язків ЄС, OTPBank взяв на себе низку зобов'язань щодо своїх подальших планів по роботі на російському ринку. Національне агентство, виконуючи свою частину угоди, виключило банк зі списку міжнародних спонсорів війни", - ідеться в повідомленні НАЗК у соціальній мережі Х (раніше - Твіттер) у понеділок увечері.

Як зазначається в повідомленні, НАЗК "очікує від банку негайного виконання досягнутого розуміння".

Як повідомлялося, банк було внесено до переліку міжнародних спонсорів війни в травні у зв'язку з позицією його керівництва щодо продовження діяльності в Росії. Угорщина вимагала виключити банк зі списку і відмовлялася схвалювати фінансову допомогу Україні в рамках Європейського фонду миру. У п'ятницю НАЗК оголосило про призупинення статусу банку в переліку міжнародних спонсорів війни і висловило сподівання, що "таке рішення призведе до розблокування Угорщиною 500 млн євро життєво необхідної військової допомоги ЄС для українського народу", однак влада Угорщини заявила, що цього недостатньо.

2 жовт. 2023 17:28

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

196

0
Нацбанк впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу. Що це означає?

Одним із пріоритетних завдань НБУ залишатиметься збереження курсової стійкості.


Screenshot_5

Національний банк переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти. Завдяки цьому курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас НБУ суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

«Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу», - зазначають у відомстві.

Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку. 

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше. Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і суттєво зміцнювалася. НБУ продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсами.

Одним із пріоритетних завдань НБУ залишатиметься збереження курсової стійкості.

Перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування

Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на ринку, який зберігатиметься на прогнозному горизонті через особливості функціонування економіки України. Завдяки компенсуванню структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.