Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

12 січ. 2024 18:21

Останнє оновлення  
12 січ. 2024 18:22
Політика
0

355

0

Україна та Британія підписали безпековий договір. Про що він?

Україна та Британія підписали безпековий договір. Про що він?

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО.


Україна та Британія підписали безпековий договір. Про що він?

12 січня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню безпекову угоду.

Під час пресконференції після підписання угоди вони уточнили деталі двосторонньої безпекової угоди між нашими країнами, зокрема в частині щодо можливого нового нападу Росії, – передає «Європейська правда».

Сунак пояснив суть безпекових зобов'язань, передбачених угодою.

«Перше, що загалом робить ця угода – вона формалізує ті безпекові домовленості, які у нас зараз є. Друге – гарантує, що ця підтримка є довгостроковою, щоб Росія розуміла, що ми лишаємося з Україною», – сказав Сунак.

Прем’єр Британії пояснив також, що є третій компонент, який запобігає новому нападу після завершення поточної війни.

«У разі, якщо Росія знову нападає, ми надамо ту підтримку, яка потрібна Україні, швидку та надійну безпекову підтримку, сучасне озброєння (для захисту) на землі, на морі і в небі, економічну підтримку, а також запровадимо санкції, які матимуть ціну для Росії. Щодо цього є чітке і важливе зобов’язання», – заявив Ріші Сунак.

Зі свого боку президент Володимир Зеленський уточнив, що угода передбачає час на консультації з партнерами у разі повторення російської агресії.

«Це формалізоване зобов’язання наших партнерів. Якщо буде повторення агресії Російської Федерації, передбачений відповідний час, протягом якого ми консультуємося з нашими партнерами згідно з цією угодою», – сказав Зеленський.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розповів детальніше про те, що всередині цієї угоди. Каже, що «головне – дострокова підтримка України».

Угода всеосяжна. Мова йде про інформаційну безпеку, боротьбу з пропагандою, кібербезпеку, захист критичної інфраструктури, оборонне та військове співробітництво, морську безпеку, санкції проти ворога і досягнення справедливого миру, відповідальність Росії за злочини, відбудову України, гуманітарне співробітництво і макроекономічну стабільність.

Також для забезпечення перемоги на полі бою, у тому числі у таких галузях як ракети великої дальності, протиповітряна оборона, артилерійські боєприпаси – Україна може використовувати найкращий британський військовий досвід та оборонне виробництво.

«Ключове – будь-яке майбутнє російське вторгнення порушить Статут ООН і основоположні принципи міжнародного права, а також серйозно підірве євроатлантичну безпеку, в тому числі безпеку Сполученого Королівства», – пише Єрмак.

Тобто, у разі збройного нападу на Україну, на прохання будь-якого з учасників, відбудуться консультації протягом 24 годин для визначення заходів, необхідних для протидії або стримування агресії.

«Сполучене Королівство зобов'язується, що за таких обставин, діючи відповідно до своїх правових та конституційних вимог, ним буде надано Україні швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу. Будуть накладені санкції на рф, економічні та інші обтяження», – додав Єрмак.

12 січ. 2024 10:35

Останнє оновлення  
12 січ. 2024 10:35
Політика
0

314

0
Прем'єр Британії Ріші Сунак сьогодні у Києві

Він має оголосити про новий пакет військової допомоги Україні.


Сьогодні, 12 січня, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибуде до Києва.

Про це повідомили на сайті британського уряду.

Повідомляється, що Сунак має оголосити про новий пакет військової допомоги Україні. Також планується збільшення підтримки Україні у 2024 році до $3,19 млрд.

Британський прем'єр підпише із президентом Володимиром Зеленським «історичну угоду» про співпрацю у сфері безпеки.

«У ній буде формалізована підтримка з боку Лондона, включно з обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку, а також оборонно-промислове співробітництво», – йдеться у повідомленні.

Також документ зобов'яже Британію консультуватися з Україною, якщо вона колись знову зазнає нападу з боку Росії, і надавати «швидку та постійну» допомогу для оборони.

З 3,19 млрд доларів щонайменше 200 млн буде витрачено на закупівлю та виробництво розвідувальних, ударних та морських дронів.

На сайті уряду додали, що це буде найбільше постачання дронів в Україну з будь-якої країни.

«Очікується, що більша частина вироблятиметься в Британії, а Міноборони працюватиме з міжнародними партнерами, щоб значно збільшити кількість дронів, що поставляються для оборони України», – йдеться у повідомленні.