Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 20 травня
+15
$   39.67
  43.08

30 груд. 2023 16:00

Останнє оновлення  
30 груд. 2023 16:00
Технології та наука
0

586

0

Україна продовжила на 2 роки програму досліджень в Антарктиці

Україна продовжила на 2 роки програму досліджень в Антарктиці

Україна проводить власні дослідження в Антарктиці з лютого 1996 року.


Україна продовжила на 2 роки програму досліджень в Антарктиці

Україна й надалі проводитиме дослідження в Антарктиці та забезпечуватиме безперебійну роботу станції «Академік Вернадський» та криголама «Ноосфера». Уряд ухвалив відповідну постанову.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти України.

Зазначається, що таке рішення дасть можливість упродовж наступних двох років проводити та фінансувати українські антарктичні експедиції.

«Навіть в умовах повномасштабної війни ми не маємо права зупиняти нашу антарктичну програму. Адже, по-перше, це перекреслить всі ті інвестиції, які вже зробила Україна в дослідження Антарктики за 28 років, а потім для відновлення нам знадобиться в рази більше коштів, ніж витрачається зараз на підтримку роботи експедицій», – пояснив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Він також наголосив, що присутність в Антарктиці – це можливість долучатися до глобальних дослідницьких проєктів, робити науку планетарного масштабу на рівні з передовими країнами світу. Україна бере участь у багатьох міжнародних ініціативах, і це питання як престижу України на світовій арені, так і мотивації вчених залишатися в Україні, а не емігрувати.

Євген Дикий зауважив, що Україна проводить власні дослідження в Антарктиці з лютого 1996 року – коли отримала від Великої Британії станцію «Фарадей», що нині має назву «Академік Вернадський».

Відтоді Україна постійно розвивала та розширювала наукову програму, а також зберегла унікальні ряди безперервних спостережень, частина яких є найдовшою на крижаному континенті. Наприклад, вимірювання показників погоди тут тривають з 1947 року, магнітного поля Землі – з 1954-го, рівня озону в атмосфері – з 1957-го.

«Ці дані – безцінні, саме за ними ми зараз бачимо, як змінюється клімат на планеті, як теплішає Антарктика, яка динаміка озонової діри тощо. Це величезний внесок українських вчених саме для всього людства. І ми маємо цим пишатися і це підтримувати навіть в найскладніші часи», – зазначив очільник НАНЦ.



24 груд. 2023 13:55

Останнє оновлення  
24 груд. 2023 13:55
Технології та наука
0

203

0
Українські полярники показали, як пінгвіни влаштували «гойдалку» на айсбергу

Відео з розвагою пінгвінів показали у мережі. 


Українські полярники, які перебувають в Антарктиді на станції «Академік Вернадський», показали відео, як пінгвіни влаштували «гойдалку» на невеликому айсбергу.

Про це йдеться на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

«Коли ти пінгвін в Антарктиці – то й гойдалка в тебе відповідна. Під час морського виїзду нашим полярникам вдалося зафільмувати цікавий момент: як група пінгвінів гойдалася на невеликому айсбергу», – йдеться в підписі до відео.

Полярники додали, що на окрайці льоду зібралася «ціла пінгвіняча тусовка». До субантарктичних пінгвінів, яких навколо станції мешкає понад 5 тисяч, доєдналися ще й пінгвіни Аделі.

«Пернаті трохи відпочили, погомоніли між собою та вирушили далі полювати на криль в океан», – кажуть в науковому центрі.