Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 02 травня
+9
$   39.64
  42.3

11 груд. 2023 12:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Здоров'я
0

3133

0

Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

Фіксація COVID-19 буде досягати піку в середині грудня з поступовим згасанням упродовж січня 2024 року.


Screenshot_7

Україні прогнозують пік захворюваності на COVID-19 у середині грудня. На сьогодні 4 тисячі хворих на коронавірус щотижня опиняються в лікарні.

Від початку епідемічного підйому в Україні сумарно захворіло вже 1,3 мільйона громадян на грип, ГРВІ та COVID-19.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін, пише Центр громадського здоров’я МОЗ.

"Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше", — заявив Ігор Кузін.

Він зауважив, що фіксація COVID-19 буде досягати піку в середині грудня з поступовим згасанням упродовж січня 2024 року.

"Починаючи із січня, вже почне циркулювати вірус грипу і SARS-CoV-2", — прогнозує головний державний санлікар.

Він запевнив, що спроможностей системи охорони здоров'я вистачає для надання медичної допомоги.

Нагадаємо, 6 грудня 2023 року головний державний санітарний лікар заявляв, що епідемічний поріг (за захворюваністю на грип, ГРВІ та COVID-19) перевищено лише в Чернівецькій області. Тож запровадження загальнонаціонального карантину не передбачається.

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень.

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні.

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи:

  • віком від 60 років;
  • із серйозними супутніми захворюваннями;
  • медичні працівники.

Особам, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю. Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей.

8 груд. 2023 15:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Здоров'я
0

182

0
Понад 300 українців померли від коронавірусу за два місяці

Найбільш вразливими до вірусу залишаються люди з групи ризику, з надмірною вагою та важкими супутніми захворюваннями.


Screenshot_21

З жовтня цього року в Україні від COVID-19 померли 343 людини, серед них - двоє дітей.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігоря Кузіна на брифінгу в Media Center Ukraine.

"Ми зараз говоримо в основному про фіксацію смертельних випадків внаслідок ковіду. Тут не варто забувати, що люди з групи ризику є найбільш уразливими саме щодо летальних наслідків. З жовтня цього року в Україні зафіксовано 343 летальних випадки, серед яких - дві дитини віком до 17 років", - сказав Кузін.

За його словами, найбільш вразливими до вірусу залишаються люди з групи ризику, з надмірною вагою та важкими супутніми захворюваннями. Причиною важкого перебігу COVID-19 також може бути відсутність вакцинації чи її неповний курс.

"В Україні щонайменше 12 мільйонів людей не мають другої бустерної дози, тобто, по суті, вони не мають повноцінного імунітету. Вакцинація має бути основою для профілактики здоров’я кожного українця", - зазначив Кузін.

Загалом з жовтня в Україні зареєстрували майже 80 тисяч випадків захворювання на COVID-19. У середньому протягом одного тижня госпіталізують близько чотирьох тисяч пацієнтів.

Як розповів заступник міністра, наразі ведеться об'єднаний підрахунок випадків захворювання на COVID-19, грип та ГРВІ. З початку жовтня на ці захворювання перехворіли більш ніж 1,3 мільйона українців.

"Якщо порівнювати з торішнім сезоном, то в абсолютній кількості показник вищий майже на 41%", - додав Кузін.

За його словами, на сьогодні перевищення епідеміологічного порогу зафіксували лише в Чернівецькій області. Однак всі рішення щодо реагування мають приймати на місцях.

"Це може бути запровадження локального карантину або локальні протиепідеміологічні заходи, як, наприклад, продовження шкільних канікул", - зазначив головний санітарний лікар.