Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

23 черв. 2022 10:47

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:53
Спорт
0

40

0

Українські шаблісти вперше за 9 років потрапили на п'єдестал чемпіонату Європи

Українські шаблісти вперше за 9 років потрапили на п'єдестал чемпіонату Європи


Українські шаблісти вперше за 9 років потрапили на п'єдестал чемпіонату Європи

В Анталії українські фехтувальники повторили найкращий результат в історії.

Про це пише Суспільне.

Чоловіча збірна України з фехтування на шаблях стала другою на чемпіонаті Європи в турецькій Анталії. Юрій Цап, Богдан Платонов, Андрій Ягодка та Василь Гумен принесли Україні медаль континентальної першості вперше з 2013 року.

Попри повномасштабну війну в Україні, яку в лютому розв'язала Росія за підтримки Білорусі, українські спортсмени мали змогу провести підготовку до Євро в Італії та Іспанії, а також виступили на двох міжнародних турнірах – на етапі Кубка світу в Мадриді та Гран-прі в Падуї.

Водночас ще на початку вторгнення РФ до України взимку 2022 року жоден із членів збірної України не міг повноцінно тренуватись. Адже до національної команди входять двоє представників Миколаївської області та ще по одному – з Київської та Одеської. Усі міста, у яких мешкали фехтувальники, досі перебувають під ракетними бомбардуваннями чи артобстрілами російських військ.

Головний тренер чоловічої збірної України з фехтування на шаблях Дмитро Пундик каже: "На початок війни ми планували відвідати три етапи Кубка світу, провести кілька зборів, але все сталося не так, як планувалося. Приблизно півтора місяці хлопці не тримали шаблю. Можливості тренуватися не було ні в кого. Пізніше вийшов наказ Міністерства молоді та спорту про те, що спортсмени можуть виїхати за кордон. Почали займатися цим питанням. Дуже допомогла Ольга Харлан, бо вона запросила нас до Італії на збір"

На континентальній першості підопічні Пундика здобули три перемоги поспіль – над Іспанією (45:33), Німеччиною (45:44) та Туреччиною (45:43). При цьому німці були найрейтинговішими суперниками України на шляху до фіналу – вони мали другий номер посіву на цьому турнірі та загалом посідають четверте місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації фехтування (FIE).

"Дуже важко було спрогнозувати результат цього чемпіонату. Туреччина мала дуже добрий вигляд – рідні стіни все ж допомагають, і вона взяла "бронзу". Бій із нею у півфіналі був дуже непростий. Водночас ми їхали в Анталію та вірили у свої сили. Коли ж побачили сітку, у якій будемо фехтувати, то впевненості ще додалося. Стало зрозуміло, що ми можемо показати результат. Поєдинки були дуже напружені, зокрема, із Німеччиною. Ми програвали 42:43, і все ж Андрій Ягодка завдяки досвіду зробив свою справу, і ми перемогли 45:44. До слова, ми маємо до німців на збір їхати перед чемпіонатом світу. Сподіваюсь, що вони нас після цього приймуть", – зазначив український шабліст Юрій Цап в інтерв'ю з Суспільне Спорт.

У вирішальній зустрічі українці вийшли на угорців. До заключних боїв зберігалась інтрига, хто здобуде "золото", адже розрив після семи поєдинків становив лише один удар. Однак в останніх двох боях угорські шаблісти дотиснули українців і вибороли золоті нагороди з перевагою в шість очок – 45:39.

"Ми були налаштовані фехтувати від початку та до кінця, були готові дати бій. Команда Угорщини – бронзові призери Олімпіади-2020. Початок у нас був хороший, але ми втратили середину бою. Десь не вистачило нашої концентрації, а також досвіду фінальних поєдинків. Однак, думаю, навіть попри поразку, ми показали гідне фехтування", – зауважив Цап.

У фіналі континентальної першості Україна зазнала поразки, однак зуміла повторити свій найкращий результат на Євро в командному турнірі. Зокрема, до змагань у 2022 році українці вигравали "срібло" в чоловічому командному турнірі лише один раз – у 2010 році. При цьому загалом українські шаблісти виграли перші нагороди Євро за останні дев'ять років.

"Зараз ми маємо будь-який успіх присвячувати Збройним силам України і тим хлопцям, які боронять нашу країну. По-іншому зараз ніяк", – підкреслив Пундик.