Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

12 черв. 2023 15:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Події
0

209

0

У Вінниці викрили ботоферму, яка працювала на Росію

У Вінниці викрили ботоферму, яка працювала на Росію

Ботоферму зловмисники облаштували у гаражі


1686569021267

Фейкові дописи й коментарі у соцмережах публікувалися нібито від пересічних громадян України. Ботоферма нараховувала щонайменше 4 тисячі фейкових акаунтів. За кожного створеного бота правопорушники отримували оплату в рублях. Тепер за скоєне їм загрожує до 15 років ув’язнення. 

Про це повідомляє Нацполіція.

До складу групи входило троє вінничан віком 30, 38 та 42 роки. Зловмисники організували роботу «ботоферми» з використанням російських сервісів. Вони щодня реєстрували близько 500 анонімних облікових записів у різних соціальних мережах, на торговельних онлайн-майданчиках, меседжерах, зокрема і заборонених в Україні.

Бот-акаунти у соцмережах використовувалися для дискредитації Сил оборони України, виправдовування збройної агресії РФ, формування в українців громадської думки в інтересах ворога, розхитування суспільно-політичної ситуації в країні.

Фейкові акаунти також використовувалися для вчинення шахрайських дій на торговельних майданчиках.

За надані послуги зловмисники отримували виплати в російських рублях. Надалі, за допомогою підсанкційних платіжних систем, зокрема «WebMoney», конвертували їх у криптовалюту та виводили на підконтрольні банківські картки.

Загальний обіг коштів, отриманих правопорушниками від злочинної діяльності «ботоферми», складав понад півмільйона гривень за місяць.

У Вінниці викрили ботоферму, яка працювала на Росію

Ботоферму зловмисники облаштували у гаражному приміщенні обласного центру. Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності, мобільні телефони, понад 3300 SIM-карт українських та європейських операторів мобільного зв’язку, 13 SIM-шлюзів та інше обладнання і програмне забезпечення, банківські картки, через які вони отримували гроші від «клієнтів».

Слідчими вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру. 

Вінницьким райуправлінням розслідується кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає ув’язнення до 15 років.

У Вінниці викрили ботоферму, яка працювала на Росію - фото 2