Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

4 лип. 2022 11:46

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
Світ
0

81

0

У Швейцарії обговорять план післявоєнної відбудови України

У Швейцарії обговорять план післявоєнної відбудови України


У Швейцарії обговорять план післявоєнної відбудови України

Лідери кількох країн, міжнародні організації та українські чиновники обговорять післявоєнне відновлення України на конференції, яка відкривається у понеділок у швейцарському Лугано.

У міжнародному співтоваристві говорять про новий "план Маршалла" - за аналогією з програмою відновлення Європи після Другої світової війни, запропонованою держсекретарем США Джорджем Маршаллом, пише ВВС.

"Конференція з відновлення України URC2022" планувалася задовго до початку повномасштабного російського вторгнення, проте тепер вона присвячена перспективі нового будівництва країни та відновлення.

За повідомленнями, конференція не буде присвячена безпосередньо збору коштів. Її учасники спробують виробити основні принципи та пріоритети відновлення, яке має розпочатися ще до того, як війна закінчиться.

У конференції також бере участь голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та близько 100 інших делегатів з України.

До війни президент Володимир Зеленський також мав намір приїхати до Швейцарії, проте тепер він звернеться до учасників конференції по відеозв'язку.

Серед схем фінансування відновлення України – новий фонд, який, за даними джерел ЗМІ, має намір створити Європейський банк реконструкції та розвитку. У ньому може бути зібрано близько 100 млрд євро від членів ЄС та інших держав світу.

За підрахунками Київської школи економіки, збитки українським будинкам та інфраструктурі становлять майже 104 млрд доларів: Зруйновано близько 45 млн кв метрів площі будівель, 256 підприємств, 656 медичних закладів та 1177 навчальних закладів.

Збитки української економіки експерти школи оцінили у 600 млрд доларів. Кореспондент авторитетного журналу Foreign Policy у своїй останній публікації оцінив вартість післявоєнного відновлення України у понад 1 трлн доларів.