Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

12 лип. 2022 14:41

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
Культура
0

78

0

У Сербії на Фестивалі європейського кіно покажуть українську програму

У Сербії на Фестивалі європейського кіно покажуть українську програму


У Сербії на Фестивалі європейського кіно покажуть українську програму

На 29-му Фестивалі європейського кіно у Палічі, який відбудеться у Сербії з 16 по 22 липня, покажуть програму "Україна у фокусі".

До добірки увійшло шість повнометражних стрічок українських режисерів, створених у 2020 та 2021 роках, передає HB.

«За останні десять років українські режисери розвинули власний автентичний і сміливий стиль, стилістично спираючись на сюрреалізм. Це натхнення, яке надходить від молодих і перспективних авторів, повернуло українське кіно в центр уваги світових фестивалів ще до початку теперішньої агресії. У фестивальній добірці сучасного українського кіно виділяється і жіночий погляд, який приносить щось нове та автентичне — чи йдеться про військові конфлікти, чи про інтимну драму дорослішання та закоханості», - коментує програмний директор Фестивалю європейського кіно в Палічі Мирослав Могорович.

У рамках програми глядачі фестивалю зможуть переглянути такі фільми:

  • Відблиск Валентина Васяновича,
  • Погані дороги Наталі Ворожбит,
  • Носоріг Олега Сенцова,
  • Стоп-Земля Катерини Горностай,
  • Рози. Фільм-кабаре Ірени Стеценко
  • Цей дощ ніколи не скінчиться Аліни Горлової.

«Культура є ефективним інструментом для зведення мостів між країнами, і ми віримо, що наша спільна програма допоможе сербській аудиторії відкрити для себе та краще зрозуміти Україну. Саме для цього ми обрали різноманітні за жанром, стилем і тематикою фільми: від жорсткої кримінальної драми Носоріг та чуттєвої історії дорослішання Стоп-Земля до візуально захоплюючої документальної стрічки Цей дощ ніколи не скінчиться та експресивного cinéma vérité Рози. Фільм-кабаре», - говорить керівниця напрямку Кіно в Українському інституті Наталія Мовшович.

Фестиваль реалізує українську програму у співпраці з Українським інститутом.

Цьогорічний фестиваль, організований Відкритим університетом Суботиці, проходить у кількох місцях, включаючи унікальну літню сцену в Палічі, а також кінотеатри Eurocinema, Abazija та Lifka. Глядачам буде представлено понад 130 фільмів з усієї Європи у 15 різних секціях та програмних блоках.