Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

У Новій Зеландії вперше за 150 років виявили пташенят ківі

4 груд. 2023 21:56

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

208

0

У Новій Зеландії вперше за 150 років виявили пташенят ківі

У Новій Зеландії вперше за 150 років виявили пташенят ківі

Популяція ківі в країні скорочується в середньому на 2% на рік


Screenshot_8

Природоохоронці виявили у передмісті Веллінгтона – столиці Нової Зеландії, двох пташенят ківі, що стало першим зареєстрованим народженням птаха в дикій природі за понад 150 років.

Усього в передмісті Веллінгтона нараховується 65 коричневих ківі, пише CNN.

За даними Департаменту охорони природи Нової Зеландії, коричневий ківі є одним із найпоширеніших видів ківі в Новій Зеландії, але без належного збереження птахи можуть вимерти в дикій природі протягом двох поколінь.

Очікується, що ще 18 пташенят коричневого ківі вилупляться в рамках проєкту Capital Kiwi Project, який має на меті відновити масштабну дику популяцію ківі в столиці Нової Зеландії. Проєкт планує використовувати передавачі для спостереження за двома новими пташенятами ківі, а також за іншими, які вилупляться згодом.

За даними благодійної організації Save the Kiwi, популяція нелітаючих птахів – ківі, яких колись налічувалося близько 12 мільйонів у Новій Зеландії, скоротилася до 68 тисяч особин.

У 1991 році Департамент охорони природи Нової Зеландії запустив План відновлення популяції ківі, який був зосереджений на боротьбі з хижаками та залученні громади.

За даними Департаменту охорони природи Нової Зеландії, популяція ківі в країні скорочується в середньому на 2% на рік, в основному через хижаків, таких як горностай, кішки, собаки та тхори.

Як повідомляє Save the Kiwi, 95% ківі, народжених у дикій природі в Новій Зеландії, гинуть до досягнення дорослого віку.

"Насправді єдина проблема ківі – це бродячі собаки і горностаї, які їдять пташенят", – сказав керівник команди Capital Kiwi Project Пол Уорд.

14 січ. 2022 16:25

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:53
Суспільство
0

143

0
Українські полярники показали, як пінгвіни «марширують» до океану. Відео


Українські полярники показали, як пінгвіни «марширують» до океану. Відео

Українські полярники зі станції "Академік Вернадський" опублікували відео, на якому пінгвіни шеренгами прямують до океану.

«Кілька разів на добу наші полярники спостерігають цікаву картину: як пінгвіни організованими шеренгами «марширують» до океану, щоб поласувати крилем. Чому вони завжди роблять це гуртом? Таке запитання ми поставили біологу НАНЦ Артему Джулаю й отримали цікаве пояснення», - написали полярники у «Фейсбуці».

У воді на пінгвінів чатують хижаки: частіше морські леопарди, рідше косатки. Якщо кинутися за їжею гуртом, то ризик для кожного птаха менше, ніж якщо вони будуть харчуватися поодинці. Адже поки леопард вхопить когось одного, інші спокійно поїдять крилю.

Більше того: нерідко пінгвіни підштовхують одне одного стрибнути першим у воду, адже перший «сміливець» найбільше ризикує стати жертвою. Тому іноді вони можуть тупцювати на березі до пів години, доки найхоробріший пірне в океан. Тоді вже за ним масово кидаються інші.

Цікаво, що у воді пінгвіни часто намагаються врятувати свого товариша, який потрапив до пащі леопарда. Для цього вони починають «навертати» кола біля хижака, щоб він розчепив щелепу, прагнучи захопити ще одну здобич.

Нагадаємо, у грудні на українській антарктичній станції народилися перші пінгвінята.