Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+8
$   41.24
  44.79

У Норвегії археологи знайшли найстаріше корабельне поховання епохи вікінгів

19 груд. 2023 17:43

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

154

0

У Норвегії археологи знайшли найстаріше корабельне поховання епохи вікінгів

У Норвегії археологи знайшли найстаріше корабельне поховання епохи вікінгів

 

Нове дослідження дозволило археологам дізнатися більше інформації про історію корабельних поховань у цьому регіоні.


b2d555d-fqzyaxzyfc8jmucwmatlsd-970-80

У Норвегії, з кургану Херлаугсхаген, археологи провели аналіз знайдених корабельних заклепок та деревини і знайшли, ймовірно, найстаріше корабельне поховання часів вікінгів.

Як пише «Українська правда» з посиланням на Live Science.

Влітку вчені досліджували прибережну ділянку в центральній Норвегії та виявили дерев'яні залишки та металеві заклепки.

«Розміри корабельних заклепок і деревина навколо них свідчать про хороші умови збереження цих «артефактів». Це найбільший курган у Тренделагу (Центральна Норвегія) і один із найбільших у Норвегії», – заявив Гейр Ґроннесбі, археолог із NTNU, який керував дослідженням.

Тоді вчені дійшли до висновку, що в кургані з діаметром у 60 метрів та висотою у 7 метрів «легко міг поміститися корабель».

Після радіовуглецевого аналізу збереженої деревини археологи визначили, що корабель був побудований приблизно у 700 році нашої ери. Це означає, що його створили в епоху вікінгів, яка охоплювала 793-1066 роки.

«Унікальним у кургані є раннє датування корабельного поховання. Найдавніші корабельні поховання датовані кінцем VIII століття. Знахідка допомагає усунути розрив між скандинавською традицією ховати людей на кораблях і відомою знахідкою Саттон Ху в Англії, яка датується VII століттям», – сказав Ґроннесбі.

Місцеві записи свідчать про те, що це місце неодноразово розкопували протягом XVIII століття. Тоді дослідники знайшли частину стіни, залізні цвяхи, бронзовий чайник, кістки тварин, шар деревного вугілля і сидячий скелет із мечем. Проте у 1920-х роках усі ці предмети були втрачені.

«Відкриття було зроблено північніше, ніж багато раніше відомих монументальних поховань кораблів. Це також говорить нам, що морські знання та контакти на великих територіях були стандартними задовго до епохи вікінгів», – додав науковець.

Необхідні додаткові дослідження, щоб скласти повну картину того, як могло виглядати судно та його призначення.

 

24 верес. 2023 13:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

296

0
У Єгипті археологи під водою знайшли храм Афродіти

Під час експедиції знайшли дорогоцінні предмети, які належать скарбниці храму: срібні ритуальні інструменти, золоті прикраси, тощо.


5a35875-380765410-689361873225362-5522070302469178356-n--3-

Біля єгипетського узбережжя в стародавньому портовому місті Тоніс-Геракліон у затоці Абукір археологи виявили храм Афродіти.

Також там виявили нові "скарби і таємниці", пише CNN.

Дослідження проводила команда підводних археологів на чолі з Франком Годдіо.

Вони досліджували південний канал міста, де величезні кам’яні блоки стародавнього храму Амона впали через катаклізми тисячі років тому. Під час експедиції знайшли дорогоцінні предмети, які належать скарбниці храму: срібні ритуальні інструменти, золоті прикраси, тощо. 

Також археологи виявили підземні споруди, які підтримувалися добре збереженими дерев’янами стовпами та балками. Вчені відносять їх до 5 ст. до нашої ери.

На схід від храму Амона виявили грецьке святилище, присвячене Афродіті. У ньому містилися бронзові та керамічні предмети.

"Це свідчить про те, що греки, яким було дозволено торгувати та оселятися в місті за часів фараонів династії Саїт (664–525 рр. до н. е.), мали свої святилища для своїх власних богів", – повідомили в Європейському інституті підводної археології.

Також це вказує на присутність грецьких найманців у цьому районі.

Залишки Тоніс-Гераклеона сьогодні розташовані за 7 км від узбережжя Єгипту. Це місто протягом століть було найбільшим портом Єгипту на Середземному морі до заснування Александрії.