Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

29 черв. 2024 16:49

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

430

0

У неділю прогнозують до +36 градусів спеки

У неділю прогнозують до +36 градусів спеки

Найспекотніше буде у центральних областях.


30 червня в Україні прогнозують спеку. У центральний регіонах стовпчики термометрів піднімуться до 36 градусів вище нуля.

Про це повідомляє Укргідрометцентр.

Мінлива хмарність. Без опадів.

Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с.

Температура вночі 16-21°, вдень 29-34°, у південних та центральних областях місцями сильна спека 35-36°; на високогір'ї Карпат вночі 10-15°, вдень 22-27°.

Із 30 червня по 2 липня в Україні (крім більшості західних, 30 червня - 1 липня і Полтавської, 30 червня і Харківської областей) надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

У неділю прогнозують до +36 градусів спеки

МОЗ розповіло, як уникнути теплового ураження у дитини

  • Виходячи на вулицю в спекотний літній день, обов'язково надягайте малюкові світлу панамку і легкий одяг з натуральних тканин. Утримуйтися від перебування в жарку пору доби під прямими сонячним променями з дітьми молодше одного року.
  • Пам'ятайте, що діти зі світлою шкірою мають більше шансів отримати сонячні опіки шкіри та очей, ніж смагляві. Уникайте перебування на сонці в жарку пору року в період з 10 до 15 години. Навіть у хмарні дні ультрафіолетові промені сонця потрапляють на оголену шкіру і можуть пошкодити її.
  • За 20-30 хвилин до прогулянки нанесіть на відкриті ділянки шкіри дитини сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 25-30 одиниць. Не забувайте наносити крем повторно - кожні 2 години перебування на вулиці і, додатково, після купання.
  • Навчіть дитину користуватися сонцезахисними засобами: головні убори, сонцезахисні окуляри, майки (особливо на пляжі). Дітям потрібно носити не іграшкові, а нормальні окуляри з фільтрами з трайвекса або полікарбонату, що повністю блокують сонячні ультрафіолетові промені діапазонів А і В.
  • Не забувайте, що перші сонячні ванни вашої дитини не повинні перевищувати 5-6 хвилин, а після утворення засмаги - 8-10 хвилин. Приймайте сонячні ванни (загорайте) з дитиною не більше 2-3 разів на день, з перервами, під час яких дитина має знаходитися в тіні. По можливості, беріть з собою на пляж парасольку від сонця. Для попередження перегрівання, частіше пропонуйте маляті питво, протирайте вологою серветкою, рушником його обличчя і відкриті ділянки тіла.

Чого робити не можна при тепловому ураженні

  • Не змащуйте постраждалі від сонячного опіку ділянки шкіри спиртовмісними засобами, оскільки вони додатково ушкоджують шкіру і ускладнюють загоєння. Не застосовуйте на постраждалих частинах тіла речовин на жировій основі (вазелін або інші густі мазі, а також різні олії : обліпихова, соняшникова і т.д.), оскільки вони ускладнюють виділення тепла і поту і, відповідно, ускладнюють загоєння опіку.
  • Не застосовуйте для лікування сонячного опіку у дітей спреї та мазі, що містять бензокаїн (анестезин), який може викликати роздратування і алергічну реакцію на шкірі дитини. Не кладіть лід або воду з льодом.
  • Не вскривайте бульбашки на шкірі в місцях опіків. На бульбашки, що самостійно розкрилися можна нанести мазь з антибіотиком (ерітроміціновая, тетрациклінова тощо) і зверху покласти стерильну, марлеву серветку. За відсутності серветки можна скористатися чистою прасованою носовою хусткою.

Читайте також: Без пантенолу і сметани. Як правильно допомогти при сонячних опіках?