Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

10 лип. 2022 10:48

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
Політика
0

102

0

У МЗС України відповіли щодо заяв членкині Конгресу США Вікторії Спартц про Зеленського і його команду

У МЗС України відповіли щодо заяв членкині Конгресу США Вікторії Спартц про Зеленського і його команду


У МЗС України відповіли щодо заяв членкині Конгресу США Вікторії Спартц про Зеленського і його команду

Членкиня Конгресу Вікторія Спартц опублікувала список претензій до керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Раніше Спартц написала листа до президента США Джо Байдена про необхідність перевірити, чи є так звані «російські зв’язки» у Єрмака.

Як передає Бабель, про це йдеться на її сайті.

«Я знаю, що президент Зеленський веде небезпечну війну з підступним ворогом. Він витрачає більшу частину свого часу на створення міжнародної підтримки для захисту своєї країни, але має невідкладну внутрішню проблему, яку йому потрібно вирішити, — це голова Офісу президента Андрій Єрмак», - йдеться у повідомленні.

Повний перелік претензій конгресвумен до Єрмака, оприлюднений на сайті, виглядає так:

  • витік інформації про операцію України із захоплення членів «ПВК Вагнера», що призвело до її провалу;
  • невдале керівництво мирними переговорами з росією перед війною;
  • запевнення українського керівництва, що нападу з боку росії не відбудеться, всупереч даним західної розвідки, щоб перешкодити Україні належним чином підготуватися до війни;
  • захоплення Херсону росіянами, що призвело до «трагедії батальйону «Азов»;
  • затягування термінових закупівель військової техніки через Міністерство оборони України та формулювання необґрунтованих, або навіть незаконних умов;
  • цілеспрямоване затягування через заступника Єрмака Олега Татарова призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Я закликаю міністерство розглянути мою заяву з тією серйозністю, якої вимагають ці питання про пана Єрмака, замість того, щоб розпочинати нападки ad hominem, як вони робили досі. Українцям та американцям буде краще, якщо наші уряди відреагують із належною обачністю, а не з оборонними банальностями», - підкреслила Спартц.

Згодом речник МЗС України Олег Ніколенко відповів щодо заяв членкині Конгресу США Вікторії Спартц: «Україна глибоко вдячна Сполученим Штатам Америки за непохитну підтримку в протидії агресії Росії. Важко переоцінити політичну, військову та фінансову допомогу, яку Конгрес та адміністрація президента Джозефа Байдена надали нашій державі за чотири місяці повномасштабної війни. Відзначаємо особисту роль президента США в консолідації цих зусиль».

Він зазначив, що на цьому тлі масштабної підтримки особливо контрастують останні дії та заяви членкині Конгресу США Вікторії Спартц.

Вони є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішню політику США.

Речник МЗС України радить пані Спартц полишити спроби заробити собі додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях довкола теми війни в нашій країні та горі українців. Та вважає, що особливо цинічними є маніпуляції про Україну та її керівництво від конгресвумен українського походження.

"Членкиня Конгресу має також припинити підривати наявні механізми надання США військової допомоги для України. Українська сторона максимально відкрито взаємодіє із американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки. Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки і розраховують в Кремлі", - каже речник.

Також Олег Ніколенко переконаний, що жодні заяви та провокації не підірвуть той високий рівень довіри, що встановився між президентами Володимиром Зеленським та Джозефом Байденом, Андрієм Єрмаком та Джейком Салліваном, Дмитром Кулебою та Ентоні Блінкеном, а також іншими високопосадовцями України та США.