Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+11
$   41.02
  45.56

18 груд. 2023 10:09

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

144

0

У Мінцифрі відповіли, чи можливі повістки в «Дії»

У Мінцифрі відповіли, чи можливі повістки в «Дії»

Впроваджувати повістки у застосунку «Дії» не планується.


original

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров підтвердив, що міністерство не планує запроваджувати повістки в застосунку «Дія».

Про це він сказав у інтерв’ю 24 каналу.

«Повісток в Дії не буде. Ми про це говорили, і зараз я підтверджую це», – каже Федоров.

Також він додав, що цього питання (впровадження повісток – ред.) немає сьогодні на порядку денному.

 

8 груд. 2023 13:02

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
1

235

1
Військкомат завітав у спортзали Ужгорода, Києва, Львова. Чи законно там вручати повістки?

Чи можуть працівники ТЦК вручати повістки у спортивних комплексах?


Screenshot_13

Мобілізація в Україні триває. Міноборони говорить про нестачу воїнів, а працівники Територіальних центрів комплектування (колишні військкомати) намагаються виконати план. Якщо раніше вручити повістку могли просто на вулиці, то на початку тижня військові також завітали до спорткомплексів.

Зокрема, у соцмережах публікували відео, як працівники ТЦК вручали повістки у спортзалах Львова, Ужгорода і Києва.

Відомо, що в Ужгороді військові побували у спортивних залах «MAXIMUS GYM», «VIPER GYM», «ФАНАТ». Повістки отримали як тренери, так і відвідувачі.

8 грудня у телеграмі поширили відео з Києва, на якому видно чоловіків у військовій формі біля спортивного залу «Sport Life». Вони спілкувалися з відвідувачами та перевіряли документи.

Днями працівники Терцентрів комплектування та соцпідтримки влаштували перевірку спортивних залів у низці міст на заході країни. Рейди провели також у Львові, Мукачеві, Хусті. Якщо раніше такі візити співробітників військкоматів були поодинокими у різних населених пунктах, то тепер, здається, вони мають тенденцію до масових.

Військкомат завітав у спортзали Ужгорода, Києва, Львова. Чи законно там вручати повістки?

Відео, опубліковані у соціальних мережах, отримали чимало коментарів. Одна частина юзерів негативно відгукується на такі рейди. Інші ж – схвалюють, адже повномасштабна війна триває майже два роки і українській армії потрібно поновлюватися після втрат на полі бою. «Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет іде до гори», - мабуть, саме таким принципом керуються працівники ТЦК, адже черг з добровольців, як це було в лютому 2022-го, дійсно немає.

Чи законно вручати повістки у спортзалі

У зв’язку з певним суспільним ажіотажем навколо вручення повісток особам призовного віку у спортивних, відпочинкових та інших закладах Закарпатський ТЦК опублікував офіційний коментар у своєму фейсбуці.

Зазначають, що їх працівники у своїй роботі керуються виключно Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та іншим суміжним законодавством.

«Працівники Закарпатського ОТЦК та СП у законний спосіб продовжують в рамках мобілізаційних заходів вручати повістки. На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах не є привілейованими порівняно  з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога

Принагідно наголошуємо, що вручення повістки не означає, що призовника одразу забирають на війну. Ні! Спочатку уточнюються дані, призовник проходить медичний огляд і вже тільки після цього, якщо людина придатна до служби, видається мобілізаційне розпорядження. Відтак призовник їде вчитися.

Також повідомляємо про відповідальність за ухилення та будь-яке перешкоджання у видачі повісток! Так, відповідно до частини 1 статті 114 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період» тягне за собою позбавлення волі на термін від 5 до 8 років», - йдеться у заяві.

Українцям також нагадали, що у ЗСУ існують чимало спеціальностей, які не передбачають перебування людини зокрема на полі бою.

«Просимо також зрозуміти, що у ЗСУ це, у першу чергу — люди, у тому числі ваші знайомі, ваші друзі, батьки, чоловіки, сини й доньки, які чекають на заміну або поповнення», - додали у Закарпатському ТЦК.

Де можуть вручати повістки

У постанові Кабміну йдеться, що громадян оповіщають про призов на службу в армії за наказом керівників районних або міських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Після наказу відбувається вручення повістки військовозобов’язаному.

Вручити її можуть працівники військкомату (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) або представники органів місцевого самоврядування.

У законодавстві чітко не визначене місце вручення повісток. Тому їх можуть видати будь-де – вдома, на роботі, на вулиці тощо.

Після того, як у телеграмі та фейсбуці з’явилися відео зі спортзалів Києва, Ужгорода, Львова, користувачі почали обговорювати, чи можуть працівники ТЦК встановлювати особу, якщо поруч з ними немає правоохоронців.

Юрист, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук прокоментував це питання «Суспільному»: «Для того, щоб повістка була юридично значущою та мала певні наслідки, вона повинна містити актуалізовану інформацію про військовозобов'язаного, зокрема його місце реєстрації, а також ім'я, прізвище та по батькові. Очевидно, що для встановлення цих даних потрібно провести перевірку документів. Перевірка документів є законною, якщо працівники територіального центру комплектування здійснюють її разом з поліцейськими або за умови, що у них є наказ коменданта, де зазначено, що конкретно цей працівник, який звертається до вас, уповноважений перевіряти ваші документи. У такому випадку це жодним чином не порушує закону».

Мобілізація в Україні

Війна з Росією триває із Україні із 2014 року. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022-го була оголошена мобілізація. Чоловіки віком від 18 до 60 років мають з’явитися у військкомати і стати на облік, якщо раніше не перебували. Також їм заборонено покидати кордони держави за певними винятками.