Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

6 груд. 2023 18:37

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

166

0

У Києві встановили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському

У Києві встановили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському

Військового розстріляли росіяни за слова «Слава Україні!».


photo_2023-12-06_15-29-31 (2)
Фото - Укрінформ

В День ЗСУ, 6 грудня, у Києві відкрили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському, якого розстріляли росіяни за слова «Слава Україні».

Про це повідомили у Telegram-каналі Верховної ради України. 

Пам'ятник створив скульптор Олег Цьось.

Скульптура є майже точною копією воїна, її встановили на території Київської Фортеці.

На відкритті була присутня мати загиблого воїна.

У Києві встановили пам’ятник Герою України Олександру МацієвськомуУ Києві встановили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському - фото 2

8 берез. 2023 21:10

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Топ новиниПодії
0

40

0
Бійцем, якого росіяни розстріляли за слова “Слава Україні”, виявився тероборонівець Олександр Мацієвський


Бійцем, якого росіяни розстріляли за слова “Слава Україні”, виявився тероборонівець Олександр Мацієвський

Регіональне управління Сил територіальної оборони “Північ” ЗСУ стверджує, що український військовополонений, якого розстріляли росіяни на вірусному відео за слова “Слава Україні!” – не Тимофій Шадура, як досі вважали, а Олександр Мацієвський. Це снайпер, солдат роти вогневої підтримки 163-го батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади ТрО Збройних сил України. Він загинув у районі Соледара ще 30 грудня. Тіло було повернуте на підконтрольну територію, ідентифіковане і поховане. Відповідне повідомлення розміщене на фейсбук-сторінці РУ Сил ТрО “Північ” 8 березня – через два дні після появи відео в соцмережах та через день після того, як ЗСУ попередньо впізнали в загиблому солдаті Тимофія Шадуру із 30-ї механізованої бригади. “6 березня 2023 року у мережі були оприлюднені чергові докази російських воєнних злочинів. Вся Україна побачила страту українського воїна, бійця 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. Відео героїчної загибелі Олександра Мацієвського за добу стало вірусним і нікого не залишило байдужим”, – ідеться в дописі РУ Сил ТрО “Північ”. Командири розповіли, що 30 грудня на околицях Соледара Мацієвський і ще четверо військовослужбовців під час переміщення прийняли зустрічний бій із переважаючими силами противника. Приблизно о 12-й годині візуальний контакт і зв’язок із ними зник. Підкріплення не змогло прорватися до місця їхньої позиції через безперервний мінометний обстріл та щільний вогонь зі стрілецької зброї ворога. “Ми до кінця не знаємо подробиці того бою. Невідомо, хто і як загинув, невідомо, як Олександр потрапив у полон, свідків, на жаль, не лишилося, всі загиблі або зниклі безвісти. Щодо відео [зі сценою розстрілу в полоні]: мати Олександра, його син Михайло і військовослужбовці його підрозділу впізнали побратима на цих кадрах”, – ідеться в повідомленні РУ СТрО “Північ”.