Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

28 груд. 2023 09:43

Останнє оновлення  
28 груд. 2023 09:43
Здоров'я
0

208

0

У грудні в Україні зареєстровано три випадки Pirola — нового субваріанту коронавірусу

У грудні в Україні зареєстровано три випадки Pirola — нового субваріанту коронавірусу

Симптоми субваріанту «Пірола» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19


Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою Pirola вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. В Україні виокремити випадки Pirola вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу. 

Про це повідомляє МОЗ.

«Три випадки субваріанту коронавірусу “Пірола” виявили минулого тижня. Два у Вінницькій області та один у Кропивницькому. Захворілі — жінки старше 50 років. Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму "Омікрон", і за ними ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і в усьому світі. У кожного субваріанту є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту «Пірола» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи. Перший лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола» виявили на Рівненщині у листопаді. Тоді захворів 20-річний чоловік. 

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстровано 8 709 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 43 українців, старше 30 років. Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer»  — вакцина «Comirnaty» для дітей). 

11 груд. 2023 12:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Здоров'я
0

5212

0
Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

Фіксація COVID-19 буде досягати піку в середині грудня з поступовим згасанням упродовж січня 2024 року.


Screenshot_7

Україні прогнозують пік захворюваності на COVID-19 у середині грудня. На сьогодні 4 тисячі хворих на коронавірус щотижня опиняються в лікарні.

Від початку епідемічного підйому в Україні сумарно захворіло вже 1,3 мільйона громадян на грип, ГРВІ та COVID-19.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін, пише Центр громадського здоров’я МОЗ.

"Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше", — заявив Ігор Кузін.

Він зауважив, що фіксація COVID-19 буде досягати піку в середині грудня з поступовим згасанням упродовж січня 2024 року.

"Починаючи із січня, вже почне циркулювати вірус грипу і SARS-CoV-2", — прогнозує головний державний санлікар.

Він запевнив, що спроможностей системи охорони здоров'я вистачає для надання медичної допомоги.

Нагадаємо, 6 грудня 2023 року головний державний санітарний лікар заявляв, що епідемічний поріг (за захворюваністю на грип, ГРВІ та COVID-19) перевищено лише в Чернівецькій області. Тож запровадження загальнонаціонального карантину не передбачається.

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень.

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні.

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи:

  • віком від 60 років;
  • із серйозними супутніми захворюваннями;
  • медичні працівники.

Особам, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю. Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей.