Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

4 берез. 2024 11:00

Останнє оновлення  
4 берез. 2024 11:00
Культура
0

856

0

«Ти [Романтика]» – українці створили мюзикл про Розстріляне відродження. Відео

«Ти [Романтика]» – українці створили мюзикл про Розстріляне відродження. Відео

Оповіді про найбуремніший період української літератури отримали музичний супровід. Радянська влада репресувала кожного другого митця харківського будинку українських літераторів «Слово».


Проєкт МУР презентував музичний альбом про митців Розстріляного відродження – «Ти [Романтика]». Над його створення працювали Сергій Жадан, гурт NAZVA, Євген Янович, Олена Кравець, Євген Дубовик, Хейтспіч та Сергій Мартинюк.

17 різних треків, які поєднані між собою сюжетом. Композиції переходять одна в одну, відкриваючи слухачеві можливість побачити історичні події «на власні вуха».

«Ми написали тексти, написали музику,

і роздали ролі героїв XX століття – нашим сучасникам.

Бо ми вважаємо, що у минуле – можна дивитись, як у дзеркало.

І або дивуватись, як чудово на тобі сидить державна символіка,

Або трохи всплакнути, помітивши старі шрами і нові зморшки...» – такими рядками починається альбом «Ти [Романтика]».

Творці розповідають, що головним висновком для слухачів має стати те, що історія повторюється по колу. Вона циклічна, тому, аби не відправитися «на перездачу», потрібно робити висновки…

«Ми писали цей альбом, чітко проводячи паралелі з сучасністю:

В нас Володимир Сосюра – у Третій Штурмовій. Курбас – тримає «культурний фронт», поки на війні «майбутні режисери, драматурги, Корифеї...». А доля Тичина – нагадує долю людини на окупованих територіях, яка все ще намагається зберегти гідність, навіть за таких обставин, і зробити хоч щось для своєї нації.

Хвильовий – той, хто не витримує «інформаційного потоку жахів і смертей», що несеться на тебе щодня, а Михайль Семенко – повчає слухачів дешевою провокацією, потім додаючи «Ну а публіці то що? Вона ласа до видовищ...».

«Ти [Романтика]» – українці створили мюзикл про Розстріляне відродження. Відео

Війна, Розстріляне відродження, спроби жити далі.

Цикл, який ми, на жаль, зараз відчуваємо і у 21 столітті», – йдеться в описі до відео на YouTube.

Творці обрали назву для альбому «Ти [Романтика]» – бо Хвильовий це писав, після розчарування в ідеалах революції. Напевно, багато хто зараз, тою чи іншою мірою – відчуває це пекуче «розчарування».

Тексти для альбому писали понад пів року. У створенні мюзиклу використовували спогади письменників та маловідомі факти про «Розстріляне відродження».

На створення текстів для альбому пішло понад пів року, наразі вони налічують 40 сторінок. Крім спогадів та творів письменників, музиканти шукали маловідомі факти про той час. Використалм фрази із фільму Тараса Томенка «Будинок Слово. Нескінчений роман».

МУР – український гурт, що виник після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До його складу входять: Олександр Хоменко (тексти, речитатив), Віктор Ткаченко (тексти, музика, саундпродакшн) і Микола Шмундир (речитатив, піар).

title

МУР - Ти [Романтика]