Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+8
$   41.24
  44.79

Церковний календар матиме нові свята і позбудеться від російських дат

16 лип. 2024 14:14

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

373

0

Церковний календар матиме нові свята і позбудеться від російських дат

Церковний календар матиме нові свята і позбудеться від російських дат

Як зміниться новий церковний календар?


Церковний календар матиме нові свята і позбудеться від російських дат
Митрополит Епіфаній, фото - ПЦУ

У вересні 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Чимало свят змінили свої дати. Із найсуттєвіших – Миколая святкуємо тепер 6 грудня. Різдво – 25 грудня. Водохреща – 6 січня. Івана Купала – 24 червня.

Календар 2025 матиме нововведення. 14 липня на засіданні Священного Синоду ПЦУ погодили рішення «Про внесення змін до церковного календаря Православної церкви України». Документ ліквідує свята, пов’язані з Росією та МП, а також вносить пам’ятні дні для вшанування представників духівництва, які звершували своє служіння в Україні.

Нові церковні свята

20 червня – день пам’яті святого праведного Миколая Кавасили (1397/98). Святий праведний Миколай Кавасила був видатним і плідним церковним письменником, богословом, учасником Константинопольського собору 1351 року, де захищав православне вчення святителя Григорія Палами. 3 червня 1982 року канонізований Елладською Православною Церквою.

1 жовтня – день пам’яті преподобного Іоана Кукузеля. Преподобний Іоан був ченцем на Святій горі Афон, видатним церковним композитором, автором багатьох піснеспівів. Він розвинув мелодику візантійського церковного співу і удосконалив нотацію.

31 грудня – день пам’яті святителя Феофілакта, архієпископа Болгарського (1107). Святитель Феофілакт був архієпископом міста Охрида, плідним письменником і богословом, а особливою його працею є тлумачення Священного Писання, яким Церква послуговується і нині.

21 грудня – день пам’яті святителя Філарета, митрополита Київського і Галицького (1857).

17 вересня – день пам’яті святителя Іоакима (Пані), патріарха Олександрійського (1448-1567). Святитель прожив 119 років земного життя, відзначався аскетизмом і благочестям.

9 січня – день пам’яті преподобного Іони Київського (1902).

16 липня – день пам’яті святих отців IV Вселенського Халкидонського собору (451).

4 листопада день пам’яті освячення собору Святої Софії у Києві. Цей спогад зник з українських видань місяцесловів після анексії Київської Митрополії Московським патріархатом у XVII столітті.

4 листопада – день вшанування ікони Божої Матері «Непорушна стіна». Оскільки в Україні історія чудотворного образу пов’язана з іконою Богородиці-Оранти зі склепіння собору Святої Софії у Києві, надалі іменувати цей образ «Ікона Божої Матері «Оранта-Непорушна стіна».

14 липня – день пам’яті святого благовірного князя Оскольда, першомученика Київського (882), у святому хрещенні Миколая.

21 жовтня – день пам’яті святителя Іларіона, митрополита Київського (ХІ). Святитель Іларіон перший обраний і поставлений собором руських єпископів митрополит і перший русин на цій кафедрі.

10 квітня – день пам’яті благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

30 липня – день пам’яті преподобної Ангеліни, правительки Сербської (1520).

18 жовтня – день пам’яті великомучениці Злати (Хриси) Мегленської (1795).

19 жовтня – день пам’яті преподобного Гавриїла Афонського (1901).

Із церковного календаря ПЦУ приберуть такі дати:

  • 14 лютого – день перенесення мощей мучеників благовірного князя Михаїла Чернігівського і боярина його Федора (1578), оскільки це було примусове вивезення мощей святих з Чернігова до Москви за наказом царя Івана Грозного.
  • 22 квітня – день перенесення мощей благовірного князя Всеволода, у святому хрещенні Гавриїла (1834), оскільки це є місцеве свято у м. Псков з нагоди перенесення мощей від попереднього місця спочинку до головного храму міста.
  • 22 жовтня – згадка Казанської ікони Божої Матері, оскільки це місцеве святкування було встановлене в Московській державі на згадку про «звільнення Москви від поляків» в 1612 р.
  • 17 серпня – згадка Свенської ікони Божої Матері, оскільки це є місцеве свято РПЦ. Цей день святкування був встановлений в Російській імперії в 1815 році на згаду про визволення м. Брянська від «нашестя наполеонівських військ у 1812 році».
  • 28 червня –  згадка ікони Божої Матері «Троєручиця», оскільки це місцеве святкування було встановлене в РПЦ на згадку про привезення списку чудотворного образу з Афону до Москви у 1661 р.
  • 13 жовтня – згадка ікони Божої Матері «Іверська», оскільки це локальне (місцеве) святкування було встановлене в РПЦ на згадку про привезення списку чудотворного образу з Афону до Москви у 1648 р.
  • 13 серпня – згадка Семистрільної ікони Божої Матері, оскільки саме ця дата святкування є місцевою в Росії і була встановлена на згадку про визволення м. Вологди від чуми в 1830 р.
  • 1 вересня – згадка ікони Божої Матері Чернігівсько-Гефсиманська (1869), оскільки це локальне свято РПЦ. Православна Церква України шанує Чернігівсько-Іллінську ікону Божої Матері на загальноцерковному рівні. Чернігівсько-Гефсиманська ікона – це список Чернігівсько-Іллінської шанованої ікони Божої Матері, який подарувала поміщиця Олександра Філіпова новоутвореному Чернігівсько-Гефсиманському скиту Троїце-Сергієвої лаври в м. Сергієв Посад Московської області, який був в 1921 році закритий радянської владою, а на сьогоднішній день на більшій частині території колишнього скита знаходиться російська військова частина.
  • 1 серпня – свято Всемилостивого Спасителя (Спаса) та Пресвятої Богородиці (1164), яке встановлене в РПЦ і присвячене на згадку перемоги Суздальського князя Андрія Боголюбського над волзькими булгарами.
  • 5 липня – згадка знайдення мощів преподобного Сергія, ігумена Радонезького (1422), як місцеве свято РПЦ.
  • 24 серпня – згадка перенесення мощів святителя Петра, митрополита Київського, всієї Руси чудотворця (1479), оскільки це було перенесення з одного собору московського Кремля в інший.
  • 31 березня – день пам’яті митрополита Московського Іони, який титулував себе митрополитом Київським. Митрополит Іона всупереч канонам, без соборних рішень і благословення Вселенського Патріарха розділив Київську Митрополію, утворивши фактично окрему Московську, і після цього намагався встановити контроль над Київською кафедрою, де був поставлений інший митрополит.
  • 27 травня – день Перенесення мощей святителів Київських: Кипріана, Фотія та Іони (1472) на день Знайдення мощей святителів Київських Кипріана та Фотія (1472).
  • 27 липня – день прославлення шанованої Манявської ікони Божої Матері «Ізбавительниця». Відповідно до норм української мови надалі в календарі вживати назву ікони «Манявська ікона Божої Матері «Визволителька».

Проводи, поминки або гробки 2-й тиждень після Пасхи, починаючи від Фоминої неділі, як «Тиждень поминання померлих (Проводи)».

Церковний календар 2025

Церковний календар матиме нові свята і позбудеться від російських дат