Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Церковні свята у січні. Що змінилося 6 і 7 січня?

2 січ. 2024 13:54

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

232

0

Церковні свята у січні. Що змінилося 6 і 7 січня?

Церковні свята у січні. Що змінилося 6 і 7 січня?

Новий церковний календар на січень 2024.


Церковні свята у січні. Що змінилося 6 і 7 січня?

Православна церква України опублікувала графік свят, які маємо у січні згідно нового календаря.

«Хрещенський святвечір збере на богослужіння наших вірян вже 5 січня, а 6-го січня, у свято Богоявлення, як і у переддень, буде звершений Чин великого освячення води. Він звершується лише в ці дні з нагоди свята Хрещення Господнього. Наступного дня, 7 січня, вшановуватимемо святого пророка Іоана Предтечу, який послужив події Хрещення Господнього.

12 січня вшановуватимемо пам՚ять святої мучениці Тетяни і тих з нею, що в Римі були замучені. 17 січня – преподобного Антонія Великого, 19-го січня – преподобного Макарія Великого.

25 січня – святителя Григорія Богослова – невтомного архіпастиря, захисника християнської віри, автора глибоких і поетичних богословських праць. Він є одним з трьох, разом зі святителями Василієм Великим та Іоаном Золотоустим, хто іменується вселенським учителем і найвидатнішим серед отців Церкви. 27 січня згадуватимемо перенесення мощей святителя Іоана Золотоустого. А 30 січня – відзначатимемо Собор цих трьох вселенських учителів», - зазначилил на офіційній сторінці ПЦУ у фейсбуці.

Там також додали, що розпочався рік із двох великих свят - обрізання Господнього і дня вшанування пам’яті святителя Василія Великого (1 січня).

Церковні свята у січні. Що змінилося 6 і 7 січня?

31 груд. 2023 16:27

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

986

0
Водохреща 2024: чи можна змити гріхи в ополонці

Коли святкуємо Водохреща у 2024 році.


Водохреща 2024: чи можна змити гріхи в ополонці

Водохреща 2024 святкуємо 6 січня. Йордан має нову дату через перехід ПЦУ на новоюліанський календар. У цей день прийнято пірнати в ополонку, влаштовувати масові купання у крижаній воді. Щоправда, погода навряд чи дозволить зробити це автентично, адже мало де можна побачити безпечну кригу на водоймах. Та й велика війна вплинула на святкування – не до веселощів. Проте Водохреща має й інші традиції.

Купання на Водохреща

Масові купання на Водохреща в Україні були звичним явищем – у мирний час. Останні роки вони не такі масштабні. В українській автокефальній церкві пояснюють: насправді це свято не має ніякого відношення до наших давніх традицій.

До середини двадцятого століття ні дослідники, ні етнографи не фіксували обряду купання в ополонці на свято Богоявлення. Також немає жодної згадки про такі традиції навіть у козацьких літописах. Лише у другій половині 90-х в українців з’явився новий звичай на Водохреща. Звідки він взявся? Якщо вірити історикам, то з Росії (там люблять пірнати у крижану воду після лазні). Приблизно у цей період стали популярними заклики до загартування організму.

Чи можна «змити гріхи» на Водохреща

Купатися в ополонці на Хрещення Господнє церква, звичайно, не забороняє. Але нагадує, що до цього потрібно підготуватися, інакше можна лише завдати шкоди своєму організму. Проте це варто сприймати лише як розвагу або загартовування. Про «змивання гріхів» мова не йдеться.

Дійсно, священники здійснюють чин освячення води у відкритих водоймах. Роблять це не для того, щоб люди могли покупатися в освяченій воді. До речі, «іони срібла» з хреста (в які вірять люди) також не наділяють воду силою «змивання гріхів».

Позбутися від гріхів потрібно духовно, а ніяка хрещенська вода цьому не допоможе.

Під час святкування Водохреща українці часто зігріваються алкогольними напоями, а також використовують лайку після того, як увійдуть до крижаної води.

"Тож як грішні люди можуть «нaслідувaти» Ісусa Христa, купaючись взимку у водоймaх? З якою метою і як сaме «нaслідують»? При цьому, не соромлячись оголювaти нaпокaз влaсне тіло, «підігрівaтися» спиртними нaпоями, не стримувaтися у лaйці під чaс фізичних відчуттів через зaнурення у крижaну воду. І чомусь «обов’язково требa» зaнуритися тричі і перехреститися перед зaнуренням… Водa в річці Йордaн в цю пору року сягaє 12 - 16° теплa, вонa не є крижaною, тaкою, що провокує стрес для оргaнізму. Купaтися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувaти своїм здоров’ям і життям, a знaчить – нехтувaти дaром Божим?" — розмірковують церковники.

Таїнство Хрещення. Як підготуватися до пірнання в ополонку?

  • Занурюйтеся у воду лише в тих, місцях, які спеціально обладнали для цього.
  • Купайтеся тільки під наглядом рятувальників.
  • Розігрійте своє тіло перед купанням.
  • Занурюйтеся не повністю, а лише по шию. Холодна вода може спровокувати звуження судин головного мозку.
  • В ополонці не можна перебувати дуже довго, адже ризикуєте отримати переохолодження.
  • Після купання обов’язково гарно витріться, розтріть тіло рушником та одягніться.
  • Не забудьте взяти змінне взуття.
  • Після обряду купання в ополонці випийте гарячого чаю, кави або узвару.