Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 25 лютого
+6
$   38.35
  41.56

29 січ. 2024 12:38

Останнє оновлення  
29 січ. 2024 12:38
Суспільство
0

289

0

Трьох левів з України доставили у Францію

Трьох левів з України доставили у Францію

З Україні вивезли двох самок і самця.


Трьох левів з України доставили у Францію

У парк для тварин поблизу міста Діжон в Бургундії (Франція) доставили трьох левів з України – самця і дві самки. Поїздка тривала близько 88 годин.

Про це повідомили в Міжнародному фонді захисту тварин (IFAW).

Самець Атлас – півторарічний лев, якого забрали від жінки, що опікувалася ним від народження. Вона пояснила, що тварина почала проявляти агресивну поведінку, ймовірно, через часті звуки бомбардувань. 

Як розповіли у парку, у клітці всього 12 м² він бігав по колу з іншою левицею. Тварина мала надмірну вагу і була пораненою.

Двом самкам, яких звуть Луладжа та Королева – близько двох років. Їх обох врятували із зони бойових дій на Донеччині.  

Левів тимчасово помістили до Центру порятунку диких тварин під Києвом, після чого за підтримки IFAW тварин доставили до польсько-українського кордону. Звідти їх перевезли до Франції. 

Оскільки більшість подібних хижаків, які виросли у неволі, не можуть повернутися у дику природу, бо не мають навичок виживання там, рятувальні організації працюють над пошуком центрів, де тваринами опікуватимуться довічно, кажуть у IFAW.

У Бургундії у левів з України почнеться нове життя. Після адаптації вони житимуть разом у вольєрі площею 5 тисяч м².

Парк Оксуа – це великий природний центр площею 40 гектарів, який налічує близько 500 тварин.

 

9 січ. 2024 17:00

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 17:00
Суспільство
0

88

0
У Чорнобильській зоні мешкає найменша сова України

На сьогодні у Чорнобильському заповіднику відомо 27 місць перебування сичика-горобця.


У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику мешкає сичик-горобець. Це найменша сова фауни України завдовжки 15-17 см з пір’ям. Їхня вага всього 50-77 грамів.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці заповідника.

Мініатюрні розміри не заважають птаху успішно полювати на дрібних гризунів і не менш дрібних птахів.

Ще на початку XXI ст. у зоні відчуження сичика не зустрічали. Вперше його побачили у Луб’янському лісництві влітку 2009 р. На той час було відомо лише 5 місць перебування птахів.

На сьогодні у Чорнобильському заповіднику відомо 27 місць перебування сичика-горобця. Чисельність птахів на території може сягати щонайменше 70-80 пар.

Оселяється птах в стиглих листяних та мішаних лісах біля галявин, перелогів та луків. Сичик є осілим, але в зимовий час деякі дорослі й більша частина молодих птахів відкочовують на південь.

На відміну від багатьох видів сов, полює сичик зранку до вечірніх сутінок. Харчується дрібними тваринами – мишеподібними гризунами та дрібними птахами.

Якщо сичик виявляє себе вдень голосом чи візуально, його починають переслідувати зграї пташок, які голосно кричать. Тому ця сова полює із засідок, передчасно ховаючись від стороннього ока.

Гніздується в дуплах дятлів. Під таким дуплом можна знаходити залишки здобичі, які самиця викидає, чистячи гніздо. Перед зимівлею сичики в окремих дуплах заготовляють їжу – дрібних птахів та ссавців (миші, полівки, мідиці). Спокійний і самовпевнений характер сичика дозволяє фотографу близько підходити до птаха й робити чудові знімки.