Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

1 серп. 2024 11:13

Останнє оновлення  
1 серп. 2024 11:13
Події
0

129

0

Священник УПЦ (МП) готував удари по ешелонах ЗСУ на Харківщині

Священник УПЦ (МП) готував удари по ешелонах ЗСУ на Харківщині

Клірик залучив свого знайомого, працівника «Укрзалізниці».


Правоохоронці нейтралізували агентурну мережу ГРУ РФ, яка коригувала обстріли росіян по об’єктах критичної інфраструктури.

Зокрема, за даними СБУ, було затримано двох агентів воєнної розвідки РФ,  які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову.

Головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із Харківських храмів УПЦ (МП). Він був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни.

«Під час дистанційного контакту ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини», – йдеться у повідомленні.

Аби отримати розвіддані, священик залучив свого знайомого – працівника місцевої філії «Укрзалізниці». У свою чергу, посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони.

Священник УПЦ (МП) готував удари по ешелонах ЗСУ на Харківщині

«Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених «смайлів» у заздалегідь визначений час», – додають в СБУ.

Після кожного сеансу зв’язку фігуранти видаляли листування. А у разі отримання «розгорнутого звіту», окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження.

Священник УПЦ (МП) готував удари по ешелонах ЗСУ на Харківщині - фото 2Священник УПЦ (МП) готував удари по ешелонах ЗСУ на Харківщині - фото 3Священник УПЦ (МП) готував удари по ешелонах ЗСУ на Харківщині - фото 4

Працівники СБУ викрили ворожих поплічників, зірвавши плани агресора. Обох фігурантів було затримано у власних помешканнях.

Під час обшуку у них вилучили мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Наразі слідчі повідомили клірику та його спільнику про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Санкція статті передбачає покарання до 12 років тюрми. Зловмисники перебувають під вартою. Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.