Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

9 трав. 2024 15:14

Останнє оновлення  
9 трав. 2024 15:14
Суспільство
0

407

0

Сьогодні свято «літнього» Миколая. Чи відрізняється воно від «зимового»?

Сьогодні свято «літнього» Миколая. Чи відрізняється воно від «зимового»?

Церква пояснила, чи відрізняється Миколая 6 грудня та 9 травня.


9 травня – день «весняного» Миколая за новим церковним календарем. В народі його ще називають «літнім» або «теплим» на противагу усім відомому «зимовому», що припадає на 6 грудня за новоюліанським літочисленням.

«Зрозуміло, що така народна назва – лише через календарну дату, адже і навесні, і взимку ми вшановуємо того ж самого святителя, одного з найбільш шанованих святих усіх християн – Миколая Чудотворця», - пояснюють у ПЦУ.

Православна церква України розповідає, що 6 грудня святий Миколай завершив земне життя і розпочав свій шлях у вічності. А 9 травня – це дата перенесення його святих мощей зі Сходу на Захід, з міста Мири у Лікії (нині це поблизу містечка Демре, провінція Анталія, в Туреччині) до італійського міста Барі.

Як відомо, святитель Миколай понад чверть століття був архієпископом різних міст.

«Майже 700 років спочивало святе тіло великого святителя і чудотворця Миколая в Мирах Лікійських. Але потім туди прийшли з руйнівними набігами кочівники і народи мусульманські – розгромили, знищили майже всі міста Малої Азії, зруйнували та осквернили і Мири Лікійські. Як свідчить Передання, одному пресвітеру з італійського міста Барі (місто-порт на півдні Італії, яке здавна було заселене греками) уві сні явився святий Миколай і заповів забрати його тіло зі спустошеного міста Мири та перенести сюди, до Барі.

Пресвітер виконав волю святого, і 9 травня 1087 року святі мощі Миколая Чудотворця прибули кораблем до цього італійського містечка. Місцеві жителі зустріли святі мощі з великою радістю та повагою й урочисто поклали їх у церкві, яка була розташована біля моря. А вже за кілька років, після численних чудес і зцілень, які біля них звершувалися, звели храм на честь святителя Миколая і поклали там мощі святого, де вони спочивають й до цих пір – вже 937 років!» - зазначають у ПЦУ.

Нагадаємо, Православна церква України розповіла, які свята відзначають у травні.