Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

6 трав. 2024 08:58

Останнє оновлення  
6 трав. 2024 08:58
Lifestyle
0

220

0

Сьогодні Поливаний понеділок. Що він означає?

Сьогодні Поливаний понеділок. Що він означає?

Кого прийнято обливати у другий день Пасхи?


Фото - ілюстративне

Другий день після Великодня називається Поливаний понеділок. В Україні, за традиціями, хлопці мали обливати дівчат водою.

Україна.info розповідає, що символізує цей обряд та дотримуються його у сучасний час.

Залицяння і весілля

У давнину на світанку хлопці набирали повні відра води і заходили в оселі, де мешкають незаміжні дівчата. Юнаки обливали їх, а в замін отримували писанки. Народні прикмети говорили, що облита дівчина швидше зустріне своє кохання і вийде заміж. Як правило, батьки дуже раділи цьому. Вважалося, великою вдачею облити дівчину, яка лежить на ліжку.

Цілющі властивості води

Воду часто наділяють цілющими властивостями. Вважалося, що вона має сили зцілення від хвороб і може приносити щастя. Тому у селах було прийнято обливати не тільки дівчат на виданні, але й худобу, птицю, бджіл та інших домашніх тварин. Наші предки також вірили, що у Поливаний понеділок можна викликати дощі, які потрібні для гарного урожаю. На Поліссі, щоб корова давала більше молока, у другий день Пасхи обливали водою її господиню.

Що сьогодні?

Поливаний понеділок став минувшиною для більшості областей України. Часткове дотримання звичаїв можна зустріти на Заході держави. Щоправда, обряд сприймають як розвагу, без жодного сакрального змісту.

У Львові, наприклад, навіть організовували водяні батли.

Волочильний понеділок

Понеділок після Великодня називають ще волочильним. Раніше в цей день було прийнято ходити до родичів, друзів. Відвідувати їх.

Люди ходили один до одного в гості, христосaлись, обмінювaлися писaнкaми тa крaшaнкaми. Існувaлa трaдиція, коли діти йдуть до хрещених бaтьків тa дaрують їм подaрунки. A нa Поліссі все відбувaлося нaвпaки, хрещені відвідують своїх похресників і приносять їм гостинці.