Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 04 травня
+11
$   39.4
  42.34

20 квіт. 2024 09:35

Останнє оновлення  
20 квіт. 2024 09:35
Світ
0

545

0

Словаки за кілька днів зібрали 2 мільйони євро на боєприпаси для України

Словаки за кілька днів зібрали 2 мільйони євро на боєприпаси для України

Люди донатять через відмову уряду допомогти Україні. 


Словаки, обурені відмовою їхнього уряду надати військову допомогу Україні для боротьби з російським вторгненням, цього тижня зібрали майже 2 мільйони євро (2,13 мільйона доларів), щоб допомогти постачати боєприпаси до Києва.

Про це пише Reuters.

Постачання боєприпасів є гострою потребою для України після двох років великомасштабної війни. Але Словаччина відмовилася брати участь у плані чеського уряду закупити сотні тисяч артилерійських боєприпасів для України, до якого приєдналися щонайменше 15 союзників.

«Мені було дуже приємно почути, що вишукуються всі шляхи, щоб допомогти Україні захиститися від агресора, тому що іншого шляху немає», — сказав 99-річний Отто Сімко. Він пережив Голокост.

Словаччина припинила державну військову допомогу Україні минулого року, стверджуючи, що конфлікт не мав військового вирішення, а прем’єр-міністр Роберт Фіцо повторив заклики Москви до мирних переговорів.

Організатори збору коштів кажуть, що мета кампанії – показати, що більшість не погоджується зі зміною зовнішньої політики уряду після виборів у вересні.

Попередні уряди надали Києву протиповітряну оборону та винищувачі, тоді як міністр закордонних справ Фіцо зустрівся зі своїм російським колегою в березні – рідкісна зустріч високого рівня за участю Москви та члена Європейського Союзу.

«Багато людей у Словаччині соромляться орієнтації уряду на Росію. Це причина, чому люди роблять свій внесок», – сказала Зузана Ізсакова з громадської групи «Мир Україні» (Mier Ukrajine).

Згідно з даними на веб-сайті ініціативи, акція «Боєприпаси для України» зібрала 1,94 мільйона євро за чотири дні до середини дня п’ятниці, більше ніж 30 000 вкладників зробили в середньому 64 євро.