Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

19 січ. 2024 11:47

Останнє оновлення  
19 січ. 2024 11:51
Здоров'я
0

712

0

Сік може бути причиною зайвої ваги у дітей і дорослих – дослідження

Сік може бути причиною зайвої ваги у дітей і дорослих – дослідження

Фахівці радять не втамовувати спрагу соками, а використоувати для цього воду.


Сік можу бути причиною зайвої ваги у дітей і дорослих – дослідження

Вчені поділилися новим дослідженням, що стосується вживання соків. Якщо людина кожного дня випиває склянку або більше стовідсоткового соку, то має вищу ймовірність отримати надмірне збільшення ваги тіла. Це стосується як дорослих, так і дітей.

Про це говорить дослідження 25 дорослих і 17 дітей, опубліковане у журналі JAMA Pediatrics, інформує CNN.

У дітей кожна додаткова порція 100% фруктового соку на день була пов’язана зі зміною індексу маси тіла (ІМТ) на 0,03. Результати також засвідчили зміну ІМТ дорослих на 0,02.

"Одна з основних проблем вживання соку полягає у його кількості. Наприклад, склянка соку – це приблизно три апельсини. Але чи не часто ми їмо по три апельсини за раз. А якщо говорити про сік, то випивши одну склянку, за хвилину-дві ми можемо повернутися за ще однією. 

Надмірне вживання соку збільшує калорійність загального меню протягом дня. Це стає причиною стрибків глюкози у крові. Краще обирати свіжі апельсини, а не апельсинові фреші чи соки", – говорить провідний дослідник дієтології доктор Волтер Віллетт з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Чана, професор медицини в Гарвардській медичній школі в Бостоні.

Чим небезпечне постійне збільшення рівня цукру у крові? Люди ризикують «заробити» резистентність до інсуліну, метаболічний синдром, діабет, хвороби серця, ожиріння та інші хронічні недуги.

Через занепокоєння щодо зростання рівня дитячого ожиріння та карієсу, Американська академія педіатрії радить батькам і опікунам повністю уникати соку для немовлят до одного року. Діти віком від 1 до 3 років можуть споживати до 120 грамів цього напою на день, а у віці від 4 до 6 років – порцію можна збільшити до 170 грамів.

"Насправді немає жодної користі для здоров’я у вживанні соку замість цілих овочів і фруктів, якщо дитина переносить звичайну їжу", – каже дитяча ендокринологиня і членкиня комітету з питань харчування Американської академії педіатрії Тамара Хеннон.

Американські національні правила харчування говорять, що підліткам і дорослим рекомендовано випивати не більше 220 грамів 100% соку на день. Соком не варто втамовувати спрагу. З цим найкраще справляється звичайна вода.

25 верес. 2023 10:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Здоров'я
0

107

0
Як оцінити власну вагу і що робити, коли вона є надмірною

Ожиріння скорочує тривалість життя в середньому на 3-10 років і підвищує ризик багатьох інших захворювань.


380339560_741076878046531_2523275273900925863_n (1)

Надмірна вага і високий відсоток жирової тканини в організмі доволі небезпечні й підвищують ризик виникнення проблем зі здоров’ям.

МОЗ розповіло, як правильно оцінити свою вагу та зрозуміти, що робити далі.

«Для оцінювання ваги й пов’язаних із нею ризиків разом із іншими обстеженнями використовують вимірювання індексу маси тіла (ІМТ) та обхвату талії. Це краще робити у сімейного лікаря – спеціаліст здійснить комплексну оцінку вашого здоров’я і допоможе в разі потреби», - пояснюють фахівці.

Як вимірюють ІМТ?

ІМТ = вага (кг) ÷ квадрат зросту (м)

Така формула працює лише для дорослих, старших за 18 рокві, проте її не застосовують до вагітних.

Як інтерпретувати отримані значення?

  • ІМТ менше за 18,5 – недостатня вага.
  • ІМТ від 18,5 до 24,9 – ідеальний. Це діапазон здорової ваги.
  • ІМТ від 25,0 до 29,9 – надмірна вага.
  • ІМТ 30,0 і вище – ожиріння.

Високі показники ІМТ самі по собі не можуть свідчити про стан вашого здоров’я. Професійні спортсмени, які мають розвинену мускулатуру, можуть мати здорову вагу, навіть якщо їхній ІМТ у діапазоні ожиріння, адже м’язи набагато щільніші за жир.

Обхват талії

Надлишковий жир у зоні живота підвищує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з ожирінням, тому ще одним способом оцінити потенційний ризик захворювання є вимірювання обхвату талії. Співвідношення обʼєму талії до зросту розраховують так:

СОТ = обхват талії трохи вище пупка (см) ÷ зріст (см).

Співвідношення обʼєму талії до зросту 0,5 або більше свідчать про те, що ви маєте підвищені ризики для здоровʼя.

Надмірна вага й ожиріння – це комплексна проблема, яка часто виходить за межі поради про зменшення кількості споживаної їжі. Ожиріння скорочує тривалість життя в середньому на 3-10 років і підвищує ризик багатьох інших захворювань.

«Тож якщо ви живете із зайвою вагою, зверніться до свого лікаря. Він допоможе вам знайти причини надлишкової ваги і порадить, що потрібно зробити, щоби її нормалізувати, а отже – знизити ризики для здоров’я», - зазначають у МОЗ.