Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 02 травня
+20
$   39.64
  42.3

19 берез. 2024 09:27

Останнє оновлення  
19 берез. 2024 09:27
Світ
0

407

0

Сі Цзінпін їде до Макрона, щоб говорити про Росію

Сі Цзінпін їде до Макрона, щоб говорити про Росію

Китай хоче, щоб Росія брала участь у мирних переговорах щодо війни в Україні.


Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрінеться з французьким президентом Еммануелем Макроном у Парижі на початку травня, що стане його першою поїздкою до Європи після пандемії.

Про це пише Politico з посиланням на чиновників у Парижі та Брюсселі.

Візит Сі Цзіньпіна збігатиметься в часі з 60-річчям дипломатичних відносин між Парижем і Пекіном на тлі спроби Китаю відновити відносини з європейськими країнами, зіпсовані «безмежним партнерством» КНР з Росією.

Джерела Politico повідомили, що Китай намагається переконати Європу дозволити Росії взяти участь у мирних переговорів, можливо, у Швейцарії — інакше Пекін бойкотуватиме такі зустрічі. Цей меседж доносив, зокрема, спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей під час свого європейського туру.

Останніми місяцями Китай також намагається змусити Європу «знижувати ризики». Зокрема, Пекіну не сподобалося безпрецедентне рішення ЄС внести китайські компанії в санкційний список через їхні зв’язки з Росією.

Утім, Китай усе ще потребує, щоб європейські інвестиції залишалися на китайському ринку, адже місцева економіка під тиском.

Україна навесні планує провести перший інавгураційний Саміт миру у Швейцарії. Там обговорюватиметься, зокрема, Формула миру для закінчення війни. Володимир Зеленський застеріг проти того, щоб інші країни нав’язували Україні «будь-які формати перемовин» із Росією.