Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

7 лют. 2024 14:53

Останнє оновлення  
7 лют. 2024 14:58
Здоров'я
0

1385

0

Що таке інтервальне голодування та чи допоможе воно схуднути

Що таке інтервальне голодування та чи допоможе воно схуднути

Схеми для переривчастого голодування: що вони означають.


Що таке інтервальне голодування та чи допоможе воно схуднути

Інтервальне голодування має багато прихильників. Це розроблена програма, яка допомагає схуднути. Принципи досить прості – чергувати періоди прийому їжі та голодування. Режим залежить від обраної схеми, а їх є декілька. Переривчасте харчування не несе шкоди, якщо знати всі правила і контролювати раціон. Тільки коли ви матимете повноцінне меню, побачите користь від такого харчування. Чи це дієта? Швидше, спосіб харчуватись і втрачати зайві калорії.

Інтервальне голодування 16/8

Це найбільш поширена схема. Її зміст: протягом 8 годин ви приймаєте їжу, скільки хочете і коли хочете. Головне, аби було комфортно. Проте наступні 16 годин стають періодом безперервного табу на споживання будь-яких продуктів. Як це втілити у житті? Як варіант, дозволити собі їсти із 12 до 20 години. Або з  9 години ранку до 6 години вечора. Така схема вважається найлегшою і майже не викликає труднощів із дотриманням.

Інтервальне голодування 5/2

Це схема, в основі якої немає радикальних заборон. Хоча є правила, яких, звичайно, потрібно дотримуватися. Якщо коротко: протягом 5 днів у тижні ви харчуєтеся, як звикли. Але 2 дні робите виклик для організму. Ви не повинні зовсім відмовитися від їжі, але варто скоротити кількість спожитих калорій. Надайте перевагу овочам, фруктам, пийте багато води. Читайте склад продуктів та рахуйте їх калорійність. Жінкам рекомендують споживати до 600 калорій, чоловікам – 800.

Два дні так званого голодування не варто відкладати на вихідні, адже тоді значно важче втриматися від спокус – хочеться розслабитися.

Інтервальне голодування 20/4

Така схема переривчастого харчування підійде далеко не всім, адже тут потрібно проявити витривалість та силу волі. Із назви зрозуміло, що вживати їжу можна лише протягом 4 годин підряд. Інші 20 годин – голодувати.

Інтервальне голодування 18/6

Цей тип голодування трохи легший за описаний вище варіант. Він передбачає, що протягом доби ви маєте 6 годин на споживання різної їжі. Інші ж 18 годин – суворий піст. За такою схемою може бути запропонований такий графік харчування: сніданок о 12:30, обід о 15 годині, вечеря о 18:30.

Користь інтервального голодування

Головна перевага такої дієти полягає у тому, що не потрібно обмежувати себе в різноманітності продуктів. Навпаки – ваша тарілка має містити всі важливі компоненти, які насичуватимуть організм білками, жирами та вуглеводами.

  • Такий вид дієти допоможе скинути зайву вагу, а також отримувати її в межах норми.
  • Люди, котрі дотримуються однієї зі схем, мають менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Такий тип харчування може уповільнити процеси старіння.
  • Покращує метаболізм, спостерігається поліпшення мозкової діяльності.
  • Таким способом можна очистити організм від токсинів.
  • Знижує рівень цукру у крові, тим самим запобігає розвитку діабету другого типу.
  • Під час інтервального голодування спостерігається покращення самопочуття у людей, що мають хронічні захворювання. Знижуються запальні процеси в організмі.

Кому не можна сидіти на дієті

Перед тим, як почати інтервальне голодування, варто проконсультуватися із сімейним лікарем. При деяких захворюваннях такі схеми харчування можуть бути протипоказані.

Жорстка дієта заборонена

  • При цукровому діабеті
  • Подагрі
  • При таких розладах травлення як анорексія та булімія
  • При вагітності і в період годування груддю
  • При захворюваннях шлунково-кишкового тракту
  • Залізодефіцитній анемії
  • Цукровому діабеті
  • Якщо ви кожного дня приймаєте певну кількість медичних препаратів.