Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+8
$   41.24
  44.79

Що передбачає безпекова угода України та ЄС

27 черв. 2024 17:28

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

340

0

Що передбачає безпекова угода України та ЄС

Що передбачає безпекова угода України та ЄС

Євросоюз протягом 10 років надаватиме підтримку Україні в усіх ключових сферах.


Угода України та ЄС, підписана 27 червня, вперше закріплює багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 держав-членів Євросоюзу на наступні 10 років надавати Києву підтримку в усіх ключових сферах – військовій, фінансовій, гуманітарній та політичній.

Про це повідомив Офіс президента.

Тепер Європейський Союз буде підтримувати надання Україні військового обладнання – як летального, так і нелетального, обіцяє прискорити та посилити надання всієї необхідної військової допомоги. Бюджет Фонду допомоги Україні на 2024 рік становитиме 5 мільярдів євро. Подальші зіставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року на основі потреб України.

Окрім того, Європейський Союз продовжить підготовку Сил оборони України, зокрема через Місію ЄС з військової допомоги Україні (EUMAM).

Також Україна та ЄС будуть поглиблювати співпрацю між оборонними підприємствами в дусі Європейської оборонно-промислової стратегії. Україна зможе брати участь у спільних закупівлях, а українська оборонна промисловість – отримувати підтримку в нарощуванні промислового виробництва та зміцненні зв’язків із європейською «оборонкою», зокрема через Офіс оборонних інновацій ЄС у Києві.

Європейський Союз продовжить надавати підтримку заходам військової й цивільної протимінної діяльності, включно з гуманітарним розмінуванням. А також зобов’язується підтримувати сектор цивільної безпеки України, реформи у сфері розвідки й управління кордонами. Місія ЄС надаватиме консультації та практичну підтримку щодо реформ, а Україна зобов’язується прийняти та ефективно впроваджувати їх.

Серед іншого, Європейський Союз обіцяє продовжувати захист і допомогу людям, які рятуються від загарбницької війни Росії, надавати підтримку внутрішньо переміщеним особам та іншим вразливим групам, включно з людьми похилого віку й людьми з інвалідністю.

Зі свого боку Україна зобов’язується:

  • продовжити реформи, зокрема відповідно до свого шляху до ЄС, а також у сфері безпеки, розвідки та оборони. Це охоплює цивільний нагляд за Силами оборони, ефективністю й прозорістю оборонних інституцій, а також зміцнення оборонної промисловості на основі Європейської оборонно-промислової стратегії;
  • посилити заходи прозорості та підзвітності щодо отриманої допомоги;
  • робити позитивний внесок у безпеку Європейського Союзу та його держав-членів, зокрема шляхом обміну інформацією та отриманими уроками, якщо це доречно.

Нагадаємо, 27 червня, під час Саміту лідерів ЄС, Україна підписала безпекову угоду з Євросоюзом, а також Естонією та Литвою.