Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

«Щедрик – колядка дзвонів»: Нацбанк представив набір пам'ятних монет незвичної форми

22 груд. 2023 16:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

110

0

«Щедрик – колядка дзвонів»: Нацбанк представив набір пам'ятних монет незвичної форми

«Щедрик – колядка дзвонів»: Нацбанк представив набір пам'ятних монет незвичної форми

Для монет обрали форму дзвоника.


21 грудня, голова Національного банку України Андрій Пишний спільно із заступником голови Місії США в Україні Робертом Нідемом презентували набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів».

Про це йдеться на сайті Нацбанку.

Набір із трьох срібних пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» продовжує серію «Українська спадщина» та присвячений одному з національних музичних символів України – всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі», – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Про дизайн монет

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна).

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик».

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

15 груд. 2023 17:33

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

122

0
НБУ випустив пам’ятну монету, присвячену українським залізничникам

Номінал монети – 5 гривень, тираж – до 50 тисяч штук.


Screenshot_12

Національний банк України ввів в обіг нову пам’ятну монету, яка присвячена українським залізничникам.

Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

«З перших днів повномасштабної війни «Укрзалізниця» стала “дорогою життя” для мільйонів українців. Стомлені, знесилені, але самовіддані й сміливі українські залізничники врятували від бойових дій сотні тисяч українців. Сьогодні залізниця з’єднує Україну зі світом, перевозить тонни стратегічно важливих вантажів. А головне – залишається шляхом додому, до звільнених ЗСУ містечок та селищ. Дякуємо вам, сильні, хоробрі, вірні “залізні” люди, та даруємо пам’ятну монету, випущену на вашу честь», – відзначив глава НБУ Андрій Пишний.

На аверсі розміщено стилізований тризуб, контури якого окреслено зображенням залізничних колій.

На реверсі – потяг з логотипом «Укрзалізниці», що мчить крізь гострі вістря.

«Мотив реверсу ілюструє реальні події початку повномасштабного вторгнення, коли на межі Херсонської та Запорізької областей українські залізничники, ризикуючи власним життям, рятували людей. Навздогін і напереріз потягу танки агресора намагалися зупинити евакуацію мирного населення», – пояснили у регуляторі.

З 20 грудня монети будуть доступні для купівлі в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

А також поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Номінал монети – 5 гривень, тираж – до 50 тисяч штук.