Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

2 верес. 2024 14:07

Останнє оновлення  
2 верес. 2024 14:07
Технології та наука
0

623

0

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера

Вчені показали нові фото корабля.


Затонулий понад 112 років тому американський лайнер «Титанік» поступово піддається руйнуванню. Нещодавно на сторінці експедиції RMS Titanic були опубліковані вражаючі фотографії, що ілюструють ці зміни.

Про це пише ВВС.

Згідно з новими знімками, частина перил корабля вже відпала, проте деякі елементи декору, які прикрашали перший клас, все ще збереглися. Дослідники повідомили, що нові кадри з #TITANICExpedition2024 показують, як ворожі умови океану поступово руйнують корабель. Зокрема, майже п'ятиметровий фрагмент перил по лівому борту відвалився від корпусу і опустився на дно океану.

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера

Згідно з даними, знамениті перила, які були популяризовані у фільмі «Титанік» Джеймса Кемерона, відпали протягом останніх двох років.

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера - фото 2

У 2022 році під час попередньої експедиції перила ще були на місці, хоча вже почали прогинатися.

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера - фото 3

Дослідники зазначили, що частина образотворчого мистецтва, яка прикрашала «Титанік», все ще збереглася. Зокрема, бронзова статуя «Діана Версальська», яка розташовувалася біля каміну в залі першого класу, залишилася недоторканою. Вчені відзначають, що значна частина мистецтва була виготовлена з органічних матеріалів, які зазнали руйнування протягом десятиліть перебування під водою, але деякі роботи, як статуя римської богині, витримали випробування часом.

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера - фото 4

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера - фото 5

Компанія RMS Titanic Inc., що володіє правами на порятунок корабля, здійснила першу експедицію до уламків «Титаніка» за останні 14 років. Протягом липня і серпня 2024 року команда зробила понад 2 мільйони зображень та 24-годинний відеозапис корабля та навколишніх уламків. Наразі проводиться перегляд знятого матеріалу для каталогізації знахідок, а також готується цифровий 3D-скан місця, де спочиває «Титанік».

Попередні занурення також виявили пошкодження на правому борту офіцерської каюти. Відомо також, що деякі спроби дістатися до «Титаніка» закінчилися трагедією: влітку 2023 року підводний човен «Титан», що намагався зануритися до уламків, вибухнув в Атлантичному океані, забравши життя п’яти пасажирів.

Цікаво, що капітан сучасного «Титана», який загинув, був одружений з правнучкою найбагатшого пасажира старого «Титаніка».

Нагадаємо, що пароплав «Титанік», компанії White Star Line, затонув у ніч з 14 на 15 квітня 1912 року після зіткнення з айсбергом.

Руйнування «Титаніка»: нові дані з експедиції показують значні зміни в уламках легендарного лайнера - фото 6

Катастрофа забрала життя понад 1500 осіб, а уламки корабля були знайдені лише у 1985 році. Нещодавно австралійський мільярдер Клайв Палмер оголосив про намір збудувати копію цього легендарного лайнера.