Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+19
$   39.43
  42.75

13 лют. 2024 10:20

Останнє оновлення  
13 лют. 2024 10:20
Події
0

169

0

Росіяни вдарили по Києву ракетою «Циркон». Що про неї відомо

Росіяни вдарили по Києву ракетою «Циркон». Що про неї відомо

7 лютого під час обстрілу Києва загинули 4 осіб, 19 - отримали травми. 


Під час атаки на Київ 7 лютого росіяни використали гіперзвукову ракету 3М22 «Циркон».

Про це повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

«Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. Ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди.

Загалом у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків. У цьому випадку бачимо елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 «Циркон». Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів», - пояснив Олександр Рувін.

Ракета «Циркон»: характеристики

3М22 Циркон − протикорабельна гіперзвукова крилата ракета прийнята на озброєння у січні 2023 року. Ворог заявляв про наступні характеристики:

  • дальність − 600-1500 км,
  • швидкість до 8-9 Мах,
  • маса бойової частини близько 300-400 кг,
  • довжина 8-10 м.

Ракета 3М22 «Циркон» складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22. На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю «Циркону». Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023-2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно.

«Мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження. Здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів. Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована», - зазначили в Інституті.



Нагадаємо, у Києві внаслідок ракетного удару сталася пожежа у житловому будинку: загинули 4 людини, 19 – отримали поранення.