Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

6 верес. 2024 15:28

Останнє оновлення  
6 верес. 2024 15:28
Події
0

172

0

Росіяни поширили відео розстрілу, ймовірно, українського військовополоненого

Росіяни поширили відео розстрілу, ймовірно, українського військовополоненого

Омбудсмен Лубінець уже направив листи в ООН і МКЧХ.


Російські війська поширили відео, на якому, як стверджують, зображено розстріл українського військовополоненого.

На появу цього відео вже відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець.

Відео з розстрілом з'явилося в Telegram-каналі українського державного проєкту «Хочу жить». На запису видно, як чоловік у військовій формі лежить на землі, а інший військовий, ймовірно росіянин, підходить і стріляє в нього.


Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, пояснив, що Росія навмисно розстрілює українських військовополонених і поширює такі відео, щоб залякати українців. Однак він наголосив, що не варто довіряти всьому, що поширює ворог.

Омбудсмен також надіслав листи до ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста, засновані на фактах імовірних убивств українських військовополонених. Лубінець зазначив, що ці організації повинні змусити Росію дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права і зафіксувати кожне порушення.

Міністерство закордонних справ України звернулося до міжнародного співтовариства з вимогою відреагувати на нещодавній розстріл українських військових, які здалися в полон російським окупантам.

Це є воєнним злочином з боку російських військ і частиною тривалих порушень міжнародного гуманітарного права, які систематично здійснює Росія.

«Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації рішуче засудити систематичні вбивства та катування українських військовополонених, що їх вчиняє Росія», – підкреслив речник МЗС Георгій Тихий.

Він також зазначив, що необхідно об'єднати зусилля для реалізації положень «формули миру» президента Володимира Зеленського, які передбачають повернення всіх незаконно утримуваних осіб.

Нагадаємо, днями російські військові на Торецькому напрямку вбили трьох солдатів ЗСУ, які хотіли здатися в полон.