Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

10 лют. 2024 14:31

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

1113

0

Росія використовує супутникові пристрої SpaceX Starlink в Україні

Росія використовує супутникові пристрої SpaceX Starlink в Україні

У компанії Маска зазначили, що не продавали термінали Росії.


Російські війська використовують комунікаційний сервіс SpaceX Starlink в Україні, що свідчить про те, що компанія, яку прославили за допомогу захисникам, тепер також допомагає загарбникам, пише видання Defense one.

Eкраїнські війська вперше виявили використання Росією пристроїв, підключених до супутника, кілька місяців тому.

Прямо зараз російські війська, схоже, використовують десятки терміналів Starlink на фронті, повідомило українське джерело.

«Коли у них будуть сотні, нам буде важко вижити», – зазначив співрозмовник.

Використання Росією Starlink посилює проблеми, з якими стикаються українські військові, яким і так не вистачає боєприпасів. Українські артилерійські підрозділи, наприклад, випускають близько 2000 снарядів на день, ледве в п’яту частину менше, ніж російські.

Повідомлення про використання російськими військами сервісу Starlink в Україні вперше з’явилися в українських ЗМІ з посиланням на публікації в соцмережах. Відомі російські волонтерські групи, які підтримують російське вторгнення, також продемонстрували термінали Starlink, придбані для армійських підрозділів.

Речник Пентагону сказав, що офіційні особи США знають про ці повідомлення, але направили запитання до «наших українських партнерів для отримання будь-якої поточної оперативної інформації щодо подібної діяльності супутникового зв’язку».

У своєму твіті від 8 лютого представники SpaceX заявили, що компанія «не веде жодного бізнесу з російським урядом чи його військовими. Starlink не працює в Росії, тобто сервіс не працюватиме в цій країні. SpaceX ніколи не продавала і не продавала Starlink у Росії, а також не відправляла обладнання в Росію».

Фахівці зазанчають, що їх масово почали поставляти у Росію через Дубай з уже активованими акаунтами.

Росія може просто надати помилковий GPS-сигнал на термінал Starlink, щоб він подумав, що користувач перебуває на підконтрольній Україні території.